Foto: screenshot copernicus.eu Foto: screenshot copernicus.eu

Višegodišnji program osnaživanja traženog zanimanja geoinformatičara dio je programa Europske svemirske agencije i Europske komisije naziva Copernicus, težak više od 10 milijardi eura, javlja Večernji list. 

Copernicus je kreiran kako bi se potaknulo razvijanje informacijskih usluga temeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama podataka. Dobiti su višestruke - pomažu u rješavanju nekih od najtežih ekoloških izazova kao što su sigurnost hrane, porast razine mora, prirodne katastrofe ili sveobuhvatne klimatske promjene. 

Dodatna ulaganja 

Za zanimanje budućnosti kako ga zovu već postoji smjer na Geodetskom fakultetu, no sad će se još dodatno ulagati u njihovo obrazovanje, odnosno u restrukturiranje programa i izmjene predmeta, a poticat će se i učenici srednjih škola da upišu to zanimanje. 

Do 2030. za poslove neposredno vezane uz program Copernicus bit će otvoreno oko 48 tisuća radnih mjesta, objasnio je prof. dr. sc. Željko Bačić s Geodetskog fakulteta.

Copernicus Hackathon

Pripremaju se i za Copernicus Hackathon, 24-satno natjecanje na kojem će timovi kreirati aplikacije za korištenje njegovih podataka.

- Natjecanje će se održati 23. i 24. listopada, s ciljem kreiranja proizvoda koji u odabranom području primjene mogu znatno unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili pak zaštitu okoliša. Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu – najavio je organizator Hackathona Zvonimir Nevistić s Geodetskog fakulteta.