Križ podignut u Uzdolu na spomen žrtvama. (Foto: Uzdol 41/ screenshot YouTube) Križ podignut u Uzdolu na spomen žrtvama. (Foto: Uzdol 41/ screenshot YouTube)

Program obilježavanja započinje u 10:30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru. Sveto misno slavlje u 11 sati predvodit će mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.

Zločin u Uzdolu

Pokolj u selu Uzdol ratni je zločin kojega su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim stanovništvom, Hrvatima. Pripadnici muslimanske vojske Armije BiH upali su u selo Uzdol na krajnjem sjeveru Hercegovine, 14. rujna 1993. godine.

Ljudi su ubijani puškama i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, a crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

Crkva u Uzdolu. (Foto: Uzdol 41/ screenshot YouTube)

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film ''Uzdol 41''.