Foto: Društvo hrvatskih književnika Foto: Društvo hrvatskih književnika

U društvu tristotinjak pjesnika s Kube i književnika iz trideset zemalja svijeta - Kolumbije, Gvatemale, Sjedinjenih Američkih Država, Salvadora, Slovenije, Španjolske, Italije, Kine, Pakistana i drugih predstavili su se hrvatski književnici Željka Lovrenčić, Tomislav Marijan Bilosnić i Marko Gregur

Svoja su djela interpretirali u samostanu Svetog Franje, u prostorijama Udruženja kubanskih umjetnika i književnika (UNEAC), Kući poezije te u Kubanskome nacionalnom kazalištu. 

Tomislav Marijan Bilosnić čitao je svoje pjesme iz zbirki "Tigar" i "Afrika", a Marko Gregur pjesme objavljene u posebnom broju časopisa "Most/The Bridge" iz 2015.

(Foto: matis.hr)

Pred mnogobrojnom publikom u Udruženju kubanskih umjetnika i književnika hispanistica Željka Lovrenčić govorila je o književnim vezama između Hrvatske i Kube, o hrvatskoj inačici romana kultnoga kubanskog pisca i predsjednika UNEAC-a Miguela Barneta "Ispovijest jednoga roba" te o časopisima "Republika", "Forum" i "Nova Istra" u kojima su objavljene pripovijesti 35 suvremenih kubanskih pripovjedača. Također je predstavila knjigu "Encuentros", izbor iz poezije dvanaestero hrvatskih pjesnika koji je nedavno izdan u Kolumbiji. 

Poseban događaj bila je izvedba drame Mire Gavrana "Lutka" u interpretaciji Simóna Carlosa Martína i Mercedes Maríje Noya, članova kazališta Buscón. 

Lovrenčić je zbog svoje suradnje s kubanskim kolegama dobila i prestižnu pozivnicu za članicu žirija koji će dodijeliti najznačajniju latinsko-američku književnu nagradu Premio Casa de las Américas. 

Pratitelj našim autorima bio je poznati talijanski pjesnik Gaetano Longo koji već dvije godine živi na Kubi.