Emil Levanić. (Foto: screenshot/hrt.hr) Emil Levanić. (Foto: screenshot/hrt.hr)

Obitelj Levanić tradicionalno se bavi stočarstvom. Posao kozarstva pokrenuli su prije gotovo tri desetljeća, a počeli su, kažu, iz znatiželje. Mlijeko, sir i sve što Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mora imati oni proizvode i za sad nisu požalili. 

- Nabavili smo koze iz Francuske, 90ih godina. Tada je došlo njih 25, što je za ono vrijeme bio velik broj koza za jednu obitelj – ispričao je Josip Levanić.

Tih devedesetih godina, rodio se sin Emil, a obitelj je bila pionir kozarstva u Hrvatskoj. U vremenima ekonomske krize, Emil je bio primoran otići iz Strmca Podravskog pa je u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama radio pet godina.

- Vratio sam se jer se moji roditelji time bave cijeli život. Bilo je ili napustiti kozarstvo ili pokušati nešto promijeniti. Nažalost, svi bježe iz Hrvatske, ali ja sam se odlučio vratiti i nisam požalio – rekao je Emil Levanić koji je svu svoju ušteđevinu uložio u modernizaciju farme. Budući da mu i metalurgija ide od ruke, sam je napravio i prostoriju izmuzišta te je i na taj način uštedio novac za daljnja ulaganja.

Obitelj Levanić. (Foto: screenshot/ hrt.hr)

- Štedjeli smo puno, ali se isplatilo. Drago mi je da se Emil odlučio vratiti kući jer smo suprug i ja sve stariji, teže je zaraditi, a ovako ima nade da će se obiteljski posao nastaviti - dodala je Vera Levanić.

Mlijeko obitelj Levanić isporučuje Vindiji, dnevno i do tristotinjak litara. Cijena bi kažu, mogla biti veća, ali su zadovoljni.

- Svi bježe van, a i u Hrvatskoj ima posla, samo za one koji hoće raditi. Uvijek ima padova i uspona, ali moramo ići dalje – zaključio je Emilov otac Josip.

Na farmi Levanić trenutno je 130 koza, a obitelj planira kupiti još 70 pa bi gospodarstvo Levanić brojilo 200 koza koje će zasigurno povećati obujam posla, ali i zaradu te daljnja ulaganja.