Glas Hrvatske

15:21 / 28.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Zajačimo/zapjevajmo kako su nas učili

Klapa Dičaki

Klapa Dičaki

Foto: Hrvatske novine / snimka zaslona

Predsjednik Kulturnoga društva Čemba i voditelj/peljač Klape Dičaki Andreas Benčić inicirao je medjunarodni projekt s naglaskom na klapskom jačenju/pjevanju. Klapsko pjevanje se od 2012. godine nalazi na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Pod naslovom "Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili" za odrasle koncipirani natječaj uspješno je prošao evaluaciju Hrvatske nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije. Prvi sastanak Inicijative održan je u Kastvu.

Dodijeljena su im bespovratna financijska sredstva. Zahvaljujući Projektu, čija provedba traje dvadeset mjeseci, a započela je 15. veljače, odraslim osobama će kroz neformalni oblik učenja biti omogućeno stjecanje sposobnosti ispravne upotrebe glasovnih mogućnosti i sposobnosti višeglasnoga jačenja/pjevanja sa svrhom očuvanja i promicanja tradicijske kulture. Riječ je o potpuno novoj mogućnosti organiziranoga podučavanja odraslih, bez obzira na moguće razlike u prethodnoj razini sposobnosti, znanja i kompetencija.


U cjelokupnoj provedbi projekta sudjeluje 5 društava ili organizacija: u ulozi koordinatora, odnosno voditelja projekta Udruga Kanat–Kastav sa sekcijama Muška i Ženska klapa Kastav (Hrvatska), zatim Kulturverein Schandorf – Kulturno društvo Čemba sa sekcijom Muška klapa Dičaki (Austrija), Undi Horvát Egyesület sa sekcijom Ženska klapa Biseri (Mađarska), Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj sa sekcijama Muška klapa Ravnica i Ženska klapa Rožica (Slovačka) i Društvo Klapa Mali grad Kamnik sa sekcijom Muška klapa Mali grad (Slovenija). Glavni koordinator projekta je Saša Matovina iz Kastva, koji je profesionalni operni pjevač i stručnjak klapskoga pjevanja s tridesetogodišnjim iskustvom.


Ciljevi projekta su:


- učenje zakonitosti klapskog jačenja/pjevanja s naglaskom na kvalitetnoj glasovnoj tehnici koja je jedan od glavnih preduvjeta bavljenja time

- učinkovito i što uspješnije predstavljanje klapske jačke/pjesme na nastupima i koncertima


- širenje prekograničnih klapskih veza


- usavršavanje na području upotrebe novih tehnologija u svrhu bolje i brže komunikacije neophodne za ostvarenje procesa edukacije


- skupno njegovanje pjesama hrvatske kulturne baštine u Hrvatskoj i u zemljama hrvatske dijaspore


- napredovanje kulturno-umjetničkoga (amaterskoga) stvaralaštva u južnom Gradišću i u zemljama suradnicama na Projektu.


Glavni projektni rezultat koji će se ostvariti provedbom Projekta je Kurikulum i Priručnik za učenje tradicijskoga jačenja/pjevanja. On će pak svoju praktičnu primjenu pronaći u ostvarivanju ostalih predviđenih projektnih rezultata koji će se ostvarivati u drugom dijelu provedbe projekta, dakle tijekom 2023. godine. To su radionice tradicijskoga jačenja/pjevanja i djelo na objavljivanju nosača zvuka na kojem te sudjelovati ansambli (klape) svih partnerskih organizacija projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!