Glas Hrvatske

08:04 / 31.12.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Domaći pjenušac prepoznat diljem svijeta

Ilustracija (Foto: unsplash.com)

Ilustracija (Foto: unsplash.com)

Foto: - / -

Tradicionalno, najviše se pjenušca izvozi u Nizozemsku, a slijede Italija i Njemačka. Zanimljivo je da nam je četvrto najveće izvozno tržište Singapur.

Proizvodnja i izvoz domaćih pjenušaca kontinuirano rastu pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine izvoz pjenušaca količinski premašio cijelu prošlu godinu - od siječnja do rujna ove godine je izvezeno 476 hektolitara, a lani ukupno 441 hektolitar, objavila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

- Proizvodnja domaćih pjenušaca kontinuirano raste, kao i izvoz. Sve je više pjenušaca od autohtonih hrvatskih sorti, a njihova kvaliteta je prepoznata na najzahtjevnijim tržištima. Stoga s relativno malim količinama ostvarujemo dobre cijene i nadamo se će se taj trend nastaviti i ubuduće - ističe u priopćenju pomoćnica direktorice za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić.

Tradicionalno, prvo izvozno tržište je Nizozemska, slijede Italija i Njemačka, a zanimljivo da je četvrto najveće izvozno tržište Singapur. Ipak, veće su količine pjenušaca koje uvozimo: najviše uvozimo iz Francuske, Italije i Njemačke.

Prema podacima Komore, u prvih devet mjeseci ove godine izvezeno je 476 hektolitara pjenušaca, u vrijednosti 683 milijuna eura, dok je uvoz nešto usporio te je uvezeno 12.800 hektolitara u vrijednosti 7,9 milijuna eura.

Najviše se izvoze pjenušci sa zaštićenom oznakom izvornosti, zatim pjenušava vina od svježeg grožđa sa zaštićenom oznakom izvornosti i ostala pjenušava vina od svježeg grožđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!