Ministar Radovan Fuchs u Budimpešti (Foto: snimka zaslona) Ministar Radovan Fuchs u Budimpešti (Foto: snimka zaslona)

Odnos Mađarske i Hrvatske posljednjih godina doživljava renesansu, uglavnom na području kulture i obrazovanja, rekao je mađarski ministar ljudskih resursa Miklós Kásler na konferenciji za medije u Budimpešti nakon sastanka s hrvatskim ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Miklós Kásler rekao je da su na sastanku razgovarali o pitanju  obrazovanja manjina i činjenici da obje zemlje razvijaju nastavu drugog jezika u manjinskim školama u Mađarskoj: u Pečuhu, Szombathelyu i Budimpešti. Mađarski ministar nazvao je važnim osposobljavanje učitelja jezika u jezičnom okruženju matice i pružanje daljnjeg obrazovanja. 

Ministar Radovan Fuchs zahvalio je mađarskoj vladi na pomoći nakon potresa u Hrvatskoj te je naglasio je da bi želio proširiti suradnju koja je do sada bila uspješna u osnovnim i srednjim školama te to potvrditi  memorandumom o razumijevanju o razmjeni učitelja.

Ministar Radovan Fuchs (autor: Andrija Pavleković)

Ministar Radovan Fuchs (autor: Andrija Pavleković)

2:02

U sklopu dvodnevnog službenog boravka u Mađarskoj ministar Fuchs sastao se i s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj. Razgovaralo se o mogućnostima razvoja hrvatskog školstva u Mađarskoj, radu gostujućih nastavnika, nabavi udžbenika za hrvatski jezik i književnost kao i usavršavanja hrvatskih pedagoških djelatnika u Hrvatskoj.  Sastanak je upriličen u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske uz nazočnost veleposlanika Mladena Andrlića, glasnogovornika Hrvata u Mađarskoj Joze Solga, predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana, voditeljice Hrvatskog pedagoškog i metodičkog centra Zsanett Vörös, ravnateljice HOŠIG-a Ane Gojtan, ravnateljice sambotelskog Hrvatskog vrtića i osnovne škole "Mate Meršić Miloradić" Edite Horvat Pauković i ravnateljice koljnofske Hrvatske osnovne škole i vrtića Mihovila Nakovića Agice Sárközi.