(Foto: Nikola Čutuk/Pixsell) (Foto: Nikola Čutuk/Pixsell)

Odluku od Centru kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva donijelo je Ministarstvo obrazovanja koje je Tehničkoj školi otvorilo nove mogućnosti korištenja EU fondovima. Tako će Tehnička škola u Sisku urediti najsuvremeniji praktikum za robotiku, obnovljive izvore energije, svemirsku tehnologiju te za električna i solarna vozila. Imenovanje Tehničke škole Sisak Regionalnim centrom kompetentnosti omogućuje školi financiranje iz EU fondova i to za opremanje, dogradnju, izradu novih kurikuluma i usavršavanje nastavnika.

Sisačka tehnička škola posljednjih deset godina pokazuje odlične rezultate, što je i bila jedna od predispozicija za status Centra kompetentnosti. Posljednje dvije godine Sisačko-moslovačka županija je u suradnji sa školom i Razvojnom agencijom SI-MO-RA pripremala aplikaciju za status Centra kompetentnosti. Na taj su način osigurali Sobu za nastavnike i učenike te projektnu dokumentaciju za uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici, u kojoj će biti smješten Centar.

Tehnička škola Sisak organizira utrku solarnih automobila. (Foto: Nikola Čutuk/Pixsell)

Centar će imati 10 jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za predavače i 15 dvokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za đake, a u rujnu se očekuje otvaranje natječaja pomoću kojih će se financirati radovi i opremanje Centra.  Završetkom Centra Županija bi dobila prostor s najsuvremenijom tehnologijom kojom će se koristiti učenici i nastavnici škole, ali i znanstvenici i gospodarstvenici, kao temelj budućeg razvoja Siska, ali i cijele Županije.

– Opremit će se i urediti i devet novih praktikuma s najsuvremenijom opremom. Među njima su oni za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, za elektroniku i automatizaciju, robotiku, praktikum za obnovljive izvore energije koji će imati solarnu centralu i punionicu električnih automobila, za svemirsku tehnologiju i za električna te solarna vozila. Bit će tu i Apple room te Microsoft room – rekao je ravnatelj škole Davor Malović.

Tehnička škola status Centra kompetentnosti zadržava pet godina, nakon čega joj prostor i tehnologija neće biti oduzeti, ali će priliku razvoja dobiti i neka druga srednja škola sa svojim Centrom. Na raspolaganju je pet prioritetnih područja za osnivanje Centara kompetentnosti - turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, zdravstvo i poljoprivreda.