Glas Hrvatske

10:36 / 31.03.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 22.03.2022.

Hrvatski zboraši s mađarskim kolegama u Pečuhu

Hrvatski zboraši s mađarskim kolegama u Pečuhu

Foto: Antoaneta Radočaj Jerković / privatni album

Prošle godine krenula je realizacija projekta suradnje hrvatskih i mađarskih zborova "CHOIR - Hungarian-Croatian Choral Workshops", koji je mladim pjevačima i budućim profesorima i zborovođama otkrio bisere zborske skladane i tradicijske glazbe iz opusa obaju zemalja, a od 16. do 18. ožujka održan je majstorski tečaj zborske glazbe u Pečuhu, gdje su profesori sa gradskog sveučilišta, Tamaš Lakner i Šandor Balatoni ugostili naše vrsne vokalne pedagoge i zborovođe, Berislava Jerkovića i Antoanetu Radočaj Jerković, koji su  ovom prigodom mađarskim glazbenicima predstavili bogatstvo hrvatske zborske glazbe te zaštićene vokalne tradicije koje su stoljećima inspirirale naše skladatelje i obrađivače. Jedan zajednički koncert hrvatski i mađarski glazbenici ostvarili su tijekom siječnja u Mađarskoj, a uskoro će se održati i drugi u Slavonskom Brodu, s djelima uvježbanima tijekom upravo održanog majstorskog tečaja u Pečuhu.


Iz Maastrichta nam se javio saksofonist Gordan Tudor koji je od 18. do 21. ožujka sudjelovao u Danima saksofona u tom gradu, kao predavač i interpret. Uz kolege iz cijeloga svijeta, Tudor je održao predavanje prvog dana festivala, a posljednju večer izveo je skladbu japanskog saksofonista i skladatelja, Rya Node, "The day of Split" inspiriran ovim hrvatskim gradom.


Najavljujemo 9. Flamenco festival koji je 2013. pokrenula pjevačica i ljubiteljica ovog španjolskog tradicijskog plesa, Nina Ćorić. Na festivalsku večer 26. ožujka koja je rasprodana već početkom mjeseca, dolaze najbolji španjolski flamenco pjevači, svirači i plesači, a u sklopu festivala, koji od prvog izdanja podupire Veleposlanstvo kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, bit će održana i radionica flamenca. Osim devetog izdanja festivala, Nina Ćorić s veseljem očekuje i snimku koncerta flamenco glazbe uz Tamburaški orkestar HRT-a održan početkom veljače.


Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 22.03.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!