Glas Hrvatske

09:42 / 18.02.2023.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 14.02.2023.

sopranistica Viktorija Đurđek na pozornici Nacionalne opere u Taichungu

sopranistica Viktorija Đurđek na pozornici Nacionalne opere u Taichungu

Foto: Viktorija Đurđek / privatno

U emisiji razgovaramo s našim glazbenicima koji su svoju godinu započeli značajnim uspjesima na međunarodnoj sceni. 

Vrsni glazbenici koji uspješno surađuju kao dio pedagoškog kolektiva u Glazbenoj školi Dugo Selo, ravnatelj škole, tamburaš, dirigent, skladatelj i profesor Dario Cebić te trubač, dirigent, skladatelj i profesor Robert Mihovilić ove su veljače ostvarili suradnju s talijanskim Open orchestra pod ravnanjem maestra Marca Reghezze. Njihove skladbe dio su programa koncerata u gradovima Cervo i Sanremo, među kojima je svjetska premijera Koncerta za glasovir i orkestar Darija Cebića, a ova uspješna suradnja s vrsnim talijanskim orkestrom nastavit će se kroz praizvedbe novih djela naših skladatelja.

Naša mlada sopranistica Viktorija Đurđek koja je zahvaljujući vrsnoj interpretaciji Mozartove Kraljice noći ostvarila velik uspjeh ma međunarodnoj sceni, provela je mjesec dana na Tajvanu zahvaljujući angažmanu u Nacionalnoj operi u Taichungu. Riječ je o vrhunskom ostvarenju jednog od najutjecajnijih i najinovativnijih arhitekata današnjice, Toya Ita koji je i u interijeru do savršenstva doveo simbiozu prostora i zvuka. Viktorija Đurđek je, prilikom nekoliko predstava pred potpuno rasprodanom dvoranom s više od 2000 sjedećih mjesta surađivala s opernim zvijezdama iz cijeloga svijeta a upoznala je i stanovnike i ljepote Tajvana koji su ju ostavili bez daha.

Doznali smo i kako je protekao koncert Zagrebačkog kvarteta u Kraljevskoj palači u Madridu na rijetkim i vrijednim Stradivarijevim instrumentima, povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske te 10. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bila je to jedinstvena prilika da Zagrebački kvartet, kao jedan od samo sedam odabranih ansambala godišnje, zasvira na instrumentima vrijednim milijune eura koje tijekom godine čuvaju osobni čuvari.

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 14.02.2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!