Glas Hrvatske

09:43 / 01.03.2023.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 28.02.2023.

Zbirka moteta Vinka Jelića "Parnassia militia"

Zbirka moteta Vinka Jelića "Parnassia militia"

Foto: Iva Matić / Glas Hrvatske

Među najvjernijima i najaktivnijima koji su ove godine postali inspiracija Europljanima kad je riječ o očuvanju i promociji hrvatske glazbene baštine svakako je Hrvatski glazbeni centar pod čijim okriljem djeluje ansambl Projekt Lazarus

Njihovo osuvremenjeno izdanje zbirke moteta Vinka Jelića "Parnassia militia" prošlog tjedna postalo je dio zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Francuske u Strasbourgu gdje je nastao i prvotisak 1622. godine, za vrijeme djelovanja Vinka Jelića u obližnjem Savernu. Suvremeno kritičko izdanje koje je pripremio naš mladi, talentirani čembalist Franjo Bilić pod uredništvom pijanistice Martine Mičije Palić i basa Roberta Palića te recenzurom muzikologa Ennia Stipčevića i orguljaša Marija Penzara, u Hrvatskoj je službeno predstavljeno 29. studenog u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu a prošlog tjedna ravnatelju Nacionalne i sveučilišne knjižnice Francuske u Strasbourgu, Alainu Colasu primjerak zbirke svečano je uručio veleposlanik Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, njegova ekscelencija, Toma Galli. Ansambl Projekt Lazarus tjedan je priveo kraju uz koncertnu turneju po obali Crne Gore, s programom Hrvatska glazbena baština 17. stoljeća i oduševio crnogorsku publiku koja je ansamblu već uputila pozive za novim gostovanjima. O radu na ovom vrijednom izdanju te vrlo uspješnim koncertima u Crnoj Gori govore Franjo Bilić i Martina Mičija Palić.

Na glazbenu baštinu iz pera Dore Pejačević ovog će tjedna podsjetiti Zagrebačka filharmonija kroz program Festivala Dora Pejačević, povodom 100. obljetnice smrti naše glasovite skladateljice koju obilježavamo 05. ožujka. Festival će, od 01. do 05. ožujka na nekoliko lokacija diljem Zagreba život i djelo Dore Pejačević prikazati kroz izložbu u Muzeju grada Zagreba, predstave i radionice u režiji Petre Radin te koncerte u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom narodnom kazalištu te na Muzičkoj akademiji. O programu festivala govori nam Mirko Boch a više informacija možete potražiti i na stranici Zagrebačke filharmonije.

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: ČUVARI HRVATSKE BAŠTINE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!