Glas Hrvatske

09:11 / 01.03.2023.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 21.02.2023.

Naslovnica albuma Cantantibus organis

Naslovnica albuma Cantantibus organis

Foto: Croatia Records / webshop.crorec.hr

Iako smo površinom mala zemlja, golema je naša kulturna riznica kojom se istinski možemo ponositi i iz koje naši umjetnici crpe inspiraciju za stvaranje novih djela. Kao jedno od vrela inspiracije našem glasovitom orguljašu Alenu Kopunoviću Legetinu poslužila je predivna Požeška katedrala čija je gradnja, po odobrenju carice Marije Terezije, započela 28. lipnja 1756. godine, a po završetku sedam godina kasnije nazvana je po sv. Terezi Avilskoj.

Orguljaš Alen Kopunović Legetin rodom iz Subotice, emotivno je i profesionalno vezan za Požešku katedralu čijoj je biskupiji posvetio novi nosač zvuka,"Cantantibus organis" na kojem slušatelja, kroz 16 sakralnih djela od 17. stoljeća do suvremenih skladatelja, vodi na glazbeno putovanje liturgijskom godinom. Izdanje je snimio na jednom od najvrijednijih instrumenata u Hrvatskoj, orguljama njemačkog graditelja Wolfganga Eisenbartha koje su u katedralu postavljene i blagoslovljene u rujnu 2007. godine. Među skladbama koje prate euharistiju tijekom liturgijske godine Kopunović Legetin odabrao je i jedno djelo mladog požeškog skladatelja, Josipa Prajza, Sursum Corda, te Pastirsko kolo Stanislava Prepreka koje još uvijek, nažalost, nije dovoljno poznato domaćoj publici. 


Naša mlada violinistica i violistica Andrea Nikolić, rođena u Sarajevu a trenutno građanka Beča, održala je u Staroj gradskoj vijećnici u tom gradu koncert s pijanistom Stipom Bilićem 13. veljače. Duo Nikolić-Bilić uspješno djeluje već nekoliko godina i do danas je kroz koncerte, među ostalim s djelima hrvatskih skladatelja, stvorio svoju vjernu bečku publiku. Ovim koncertom Andrea Nikolić proslavila je i svoj rođendan te deset godina djelovanja međunarodnog ansambla WISE u kojem okuplja najbolje soliste s bečkog područja. Uz koncertno djelovanje u WISE ansamblu i kao solistica, Andrea Nikolić aktivno djeluje u Beču i diljem Austrije kao glazbena pedagoginja, a na koncertu s pijanistom Stipom Bilićem izvela je program suvremenih skladatelja među kojima je i hrvatski skladatelj i saksofonist Gordan Tudor. 

  

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!