Glas Hrvatske

15:18 / 04.06.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Najava "22. Susreta pjesnika iseljenika" i izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” u Dubrovniku

22. Susreti pjesnika iseljenika, plakat

22. Susreti pjesnika iseljenika, plakat

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Razgovarali smo s predsjednicom Američko-hrvatskog kongresa (AHK) Nadom Pritisanac Matulich o ulozi AHK kod povezivanja i suradnje Hrvata iz cijeloga svijeta povodom predstojećih susreta pjesnika iseljenika i pratećeg kulturno-umjetničkog programa kojeg organiziraju od 8. do 11. lipnja u Dubrovniku.    

Dubrovački susreti počinju 8. lipnja 2023. otvaranjem izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” uz plesnu poslasticu FA Linđo, a svečano otvaranje uveličat će gradonačelnik Mate Franković i predsjednica AHK Nada Pritisanac Matulich te brojni gosti. Idući dan 9. lipnja najavljena je premijera dokumentarnog filma “Billich: Iza platna”, redatelja Stevea Ravića te počinju 22. susreti pjesnika iseljenika koji će okupiti pjesnike koji stvaraju na hrvatskom s pet kontinenata na raznim manifestacijama od Svečane akademije, predstavljanja devetoro pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike New York, kao i predstavljanja monografije “Tisuće milja opletenih stihovima” objavljene povodom 20. obljetnice Hrvatske iseljeničke lirike New York te predstavljanje 21. Zbirke pjesama: Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba i dr.  Cijeli program u galeriji.  

Galerija
Program manifestacije, Foto: ustupljena fotografija/Nada Pritisanac Matulich
Program do kraja godine, Foto: ustupljena fotografija/Nada Pritisanac Matulich

Poticaj za ove susrete i programe koji promiču hrvatski identitet i kulturu bilo je jače povezivanje Hrvata i njihovih potomaka izvan RH s domovinom radi suradnje na kulturnom, obrazovnom, sportskom, gospodarskom i svim ostalim razinama, ali i kako bi iseljeništvo posebnim pijetetom odalo počast i zahvalilo hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za domovinu.  

Nada Pritisanac Matulich

Nada Pritisanac Matulich

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Organizatori i podupiratelji manifestacija su uz Američko-hrvatski kongres, ACAP i CRODiasporu, HMI - podružnica Dubrovnik, Hrvatska iseljenička lirika NY, Rochester Institute of Technology Croatia, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, SebastianArt, TZGD  i Grad Dubrovnik.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!