Glas Hrvatske

17:11 / 24.03.2023.

Autor: Tomislav Šikić

30 godina od tiska "Muke" Franića Vodarića Crisanina

Plakat

Plakat

Foto: Čakavski sabor Cres-Lošinj / snimka zaslona

Obilježavanje tridesete obljetnice prvotiska Muka Franića Vodarića Cresanina, srednjovjekovne pasionske drame, održati će se 24. – 26. ožujka 2023. godine u Cresu. Otvorenje manifestacije i izložbe Creska Muka bit će na Šetalištu 20. travnja s početkom u 17.30 sati. 

Autorica izložbe i organizatorica manifestacije je vjeroučiteljica Iva Maričić. Jedan je od ciljeva izložbe i cjelokupne manifestacije upoznati Cresane i mnogobrojne turiste s ljepotom i važnošću kulturno-povijesne baštine Cresa približavajući publici tekstove Franića Vodarića i prikazujući fotografije s predstave Muka Franića Vodarića Cresanina u Cresu 1994. godine. Fotografije potpisuje dugogodišnji creski kronolog Đanino Sučić Mornarić. Izložba će nakon uskrsnog vremena biti trajno izložena u klaustru Samostana svetog Frane u Cresu.


Program se nastavlja 18 sati u Osnovnoj školi Frane Petrića Glazbeno-poetskom duhovnom večeri i izložbom radova učenika škole. Ovom prigodom biti će prikazana i Izložba fotografija s predstavljanja prvotiska Muke iz 1993. godine.


Muka Franića Vodarića Crisanina – rukopis, knjiga, predstava, baština naziv je skupa koji će se održati u subotu 25. ožujka u creskoj Palači Moise s početkom u 15 sati. Na skupu će izlagati izvanredni profesor dr. sc. Franjo Velčić s temom Muka Franića Vodarića Crisanina – sastavnica hrvatske pasionske baštine. Profesori Filozofskog Fakulteta u Rijeci s Odjela za kroatistiku dr. sc. Saša Potočnjak i prof. dr. sc. Ivan Lupić predstaviti će originalni rukopis Muka i njegov digitalni otisak pod nazivom E-muka, te održati izlaganje Rukopisni zbornik Franića Vodarića. Urednik prvotiska Muke Bernard Balon govorit će O pronalazaču Muke akademiku Branku Fučiću, te o svom radu na uređivanju knjige. Kustosica Lošinjskog Muzeja Marijana Dlačić izložiti će temu Bratovštine Presvetog Sakramenta i bratovštine Dobre Smrti (za Duše u Čistilištu) na cresko-lošinjskom otočju. Skup će glazbeno upotpuniti creska klapa Teha skladbama s njihova posljednjeg albuma Momu škoju.


Program se nastavlja u 17 sati predstavljanjem i prikazivanjem televizijske adaptacije scenskog skazanja Muke Franića Vodarića Cresanina koju je 1994. godine snimila MBA produkcija za Hrvatsku Televiziju pod ravnanjem dramaturga dr. Darka Gašparovića. Redatelj scenskog skazanja i režiser televizijske adaptacije Radovan Marčić i glavni glumac Vedran Mlikota prisjetit će se rada na predstavi Muka Franića Vodarića Cresanina i predstaviti istoimenu televizijsku adaptaciju.


Subotnji program manifestacije moći će se pratiti izravno na Facebook stranici Muka Franića Vodarića Cresanina i stranici Palače Moise.


U nedjelju, 26. ožujka 2023. godine održat će se koncert Parnassia Militia u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine u župnoj crkvi svete Marije Velike u Cresu u 11.30 sati. Ansambl Projekt Lazarus za ovu je prigodu odabrao pjesme skladatelja Vinka Jelića iz notnog zapisa Parnassia militia, Straßburg, 1622. godine. Ulaz na sva događanja je besplatan.


Program se odvija u suorganizaciji Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, Creskog muzeja, OŠ Frane Petrića Cres, Samostana sv. Frane Cres, Palače Moise Sveučilišta u Rijeci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, RiMah – Centra za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana Sveučilišta u Rijeci i udruge Pasionska baština iz Zagreba. Program su financijski podržali Grad Cres, Turistička zajednica Grada Cresa, Primorsko-goranska županija i Kamenolom Bojnak Cres.


(Marijana Dlačić, Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!