(Foto: screenshot(plakat) (Foto: screenshot(plakat)

Katalog je namijenjen Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu, članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti. U njemu će pronaći objedinjenu i kompletno obrađenu pripadajuću građu u vidu kataloških jedinica s osnovnim podacima, opisom i fotografijom sadržanih muzejskih predmeta. 

(Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore objedinjuje odjevno ruho pripadnika hrvatske nacionalne zajednice s različitih područja srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – Austrije, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Sadržano cjelovito ruho – kompleti, pojedinačni dijelovi, različiti ukrasni dodaci i tekstilni fragmenti (primjerci tkanja, veziva, čipki i vrpci), što su se mijenjali pod kulturnim utjecajima susjednih naroda, s više ili manje prepoznatljivim obilježjima pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu, izrađeni su i korišteni pretežito u razdoblju druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, uključujući više tipoloških i stilskih inačica.

O katalogu su govorili: Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja,  rencenzenti dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Aleksandra Muraj, Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji i autorica Katarina Bušić.

(Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

Dizajn publikacije potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, prijevod na engleski jezik Dunja Horvat Weitner, a fotografije Nina Koydl, Matija Dronjić, Dražen Bota i drugi.

Katarina Bušić, viša kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu (novinar Damir Ljubičić)

Katarina Bušić, viša kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu (novinar Damir Ljubičić)

0:48