(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske) (Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

U "Komediji" su dosad igrane njegove dugogodišnje uspješnice: "Luda noć u hotelu President", "Luda lova", "Uhvaćen u mrežu" i "Kidaj od svoje žene" - njegov najveći uspjeh, predstava koja na West Endu (u kojoj je prikazivano 17 njegovih komada), drži rekord najigranije komedije s više od 2500 puta u devet godina.

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Premijerni "Brat bratu" (u originalu "Tom, Dick and Harry"), u prijevodu Komedijinoga glumca Dražena Bratulića, u središtu ima trojicu braće koji su uvijek tu jedan za drugoga – kad god treba, a još češće kad ne treba – saznajemo o komadu iz kazališta Komedije. Jedan, naoko najodgovorniji od njih, sa suprugom odlučuje posvojiti dijete te sve prolazi u žustrim pripremama kako bi izbjegli i najmanju mogućnost pogreške, s ciljem da pred agencijom za posvajanje ispadnu ništa manje nego savršena obitelj. No u trenutku kad druga dva brata odluče pomoći, pogreške od kojih su toliko strahovali, poput oštrih rubova stola padaju potpuno u drugi plan.

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Uz vječnu ispriku bilo je u najboljoj namjeri, asistencija braće u idiličnu obiteljsku kuću dovodi više nego pokoju opasnost koja prijeti jedinoj želji bračnog para - da napokon dobiju dijete. Uvježbavanje detalja koji su ih trebali prikazati idealnim budućim roditeljima, pretvaraju se u niz situacija koje blago rečeno izmiču kontroli. Najopasnijim se ipak pokazuje misliti kako gore ne može jer će nagomilavanje kojekakvih neprilika pokrenuti lavinu koja će zahtijevati najkreativnije snalaženje na licu mjesta. Nakon svega, biti roditelj se više i ne čini kao najstrašnija stvar na svijetu.

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Predstavu potpisuje predstavnica mlađe generacije perspektivnih hrvatskih redatelja Lea Anastazija Fleger, dramaturginja je Nikolina Rafaj, autor glazbe Milorad Stanić, scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, za scenski pokret zadužena je Matea Bilosnić, a za oblikovanje svjetla Vesna Kolarec.

Uloge tumače:
PERO: Ronald Žlabur
DRAGO: Igor Mešin
IVICA: Ivan Magud
LADA: Jasna Palić Picukarić
SABAH: Dajana Čuljak
AYHAM: Davor Svedružić
DOLSKI: Ivan Glowatzky
GĐA ŽUPAN: Vanja Ćirić
BORIS: Dražen Bratulić 

Redateljica Lea Anastazija Fleger i prevoditelj Dražen Bratulić (Foto: screenshot/Facebook/Komedija.hr)

Redateljica Lea Anastazija Fleger i prevoditelj Dražen Bratulić (Foto: screenshot/Facebook/Komedija.hr)

4:36

Ray Cooney je jedan od najistaknutijih pisaca farsi/komedija, nosi nadimak "britanski Feydeau", odlikovan je najvećim britanskim priznanjem za doprinos umjetnosti (Order of the British Empire), djela su mu prevedena na više od 40 jezika i procjenjuje se da je diljem svijeta prodano više od 100 milijuna ulaznica za njegove komedije. To su i više nego dovoljne preporuke da i u tom zagrebačkom kazalištu uživamo u "Brat bratu" iz pera jedinstvenog svjetskog autora i njegova sina.