(Foto: HRTi/ screenshot) (Foto: HRTi/ screenshot)

Iako ih danas nema puno, Hrvati Drijenče složni su u svojijm akcijama. I nastojanju da opstanu u tom selu. Njihovu borbu za svoje prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske. Novcem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske obnavlja se cesta kroz šumovitu Majevicu prema Obodnici i Tuzli. Projekti su to koje provode mladi iz Drijenče.

- To je put koji nas spaja s Tuzlom, središtem kantona, a taj projekt podržao je u više navrata Središnji ured za Hrvate izvan RH. I evo, uskoro ćemo u potpunosti završiti taj projekt – ispričao je predsjednik Udruge mladih i potpredsjednik Mjesne zajednice Drijenča, Vinko Pavlović.

Vinko Pavlović, predsjednik Udruge mladih i potpredsjednik Mjesne zajednice Drijenča. (Foto: HRTi/ screenshot)

U Drijenči danas stalno živi oko 250 stanovnika.

- Nakon rata veliki broj ljudi je odselio. Oni koji su sotali tu, još uvijek su tu. I trude se da selo drže koliko toliko u životu. Na žalost, veliki broj mladih je otišao. Ali ono što nas je tu trudimo se, borimo se da život u Drijenači učinimo što boljim – dodao je Pavlović.

- Kažu, da ništa drugo RH nije učinila za nas, to je učinila jer nas je povezala modernim putom dalje, prema zapadu. Pa i prema Hrvatskoj. Evo i ta pomoć u tom dijelu Hrvatske, pa i simboličnom, jako puno vrijedi, jako puno znači. I poruka Hrvatima ovoga kraja da vrijedi se borioti i opstati, zadržati se na prostoru gdje su vijekovima Hrvati živjeli – kazao je generalni konzul RH u Tuzli, Ivo Bandić.

Generalni konzul RH u Tuzli, Ivo Bandić. (Foto: HRTi/ screenshot)

Mato Vrčina i Anto Grgić, veterani Domovinskog rata ispričali su kako se mladi sve više iseljavaju iz njihova kraja. Nažalost, obojica se slažu kako će se bitka protiv odlaska mladih teško dobiti.

Župa sv. Ante Padovanskog u Drijenči, osnovana je prije 25 godina. Tada je u župi bilo nešto više od 1250 župljana.

(Foto: HRTi/ screenshot)

- Nije čak ni 300 nego negdje stalnih 220 koji su tu. Ali to se ne čini da ih je malo u župi. Jer često ovi naši koji su vani, kako ih volim zvati, dijaspora, oni često dolaze u svoj kraj. Vole svoje mjesto. Tako da neki čak ljeto provedu ovdje pa zimi odu tamo gdje su. Tako da kažem, često su tu u Drijenči, popunjava se i izgleda da ima više stanovnika – ispričao je župnik župe sv. Ante Padovanskog u Drijenači, fra Franjo Martinović.

(Foto: HRTi/ screenshot)

Svi Drijenčani polažu nadu u završetak ceste prema Obodnici. Govore neki - lakše će se otići. No Drijenčani su optimistični pa kažu - brže će se vratiti. Hrvatska i Europa, gdje većina njih živi, novom cestom sada su ipak puno bliže.