(Foto: Edi Zelić) (Foto: Edi Zelić)

Proslavu u Luksemburgu otvorila je i najavila dr. sc. lingvistica Jelena Bulić. Koncept i sadržaj izložbe predstavljeni su na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku, a internacionalni zbor Bractwo Śpiewu Tradycyjnego izveo je himne Luksemburga i Hrvatske.

Okupljene je pozdravio Danijel Stanković, tajnik Hrvatskog društva Luksemburg, koji je zahvalio općini Mamer na ustupanju gradske vijećnice za održavanje izložbe te Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu na velikoj potpori. Istaknuo je uključenost brojnih stručnjaka u pripremi materijala te osobito zahvalio mr. Sari Katanec i dr. Suzani Miljan koja je iz Zagreba došla održati stručna izlaganja.

(Foto: Edi Zelić)

Veleposlanik RH u Belgiji i Luksemburgu Joško Paro zahvalio je organizatorima na pripremi manifestacije te luksemburškim domaćinima na susretljivosti. U svom govoru istaknuo je kako je Luksemburg najbolji primjer uspjeha Europskog projekta, to jest suradnje i međusobnog uvažavanja tisuće ljudi iz svih krajeva Europe i svijeta. 

Izlaganja o Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka održala je dr. Suzana Miljan, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU. Posjetitelje je upoznala s najvažnijim događajima iz života kralja i cara Žigmunda Luksemburškog kao i o njegovom vjenčanju s Barbarom Celjskom u Krapini 1405. godine. Posebno je istaknula Žigmundov posjet Dubrovniku 1396. godine kojom je prigodom inicirao postavljanje spomenika francuskom vitezu Rolandu - simbolu slobode i neovisnosti.

(Foto: Edi Zelić)

Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a i voditelj projekta, održao je Prezentaciju ''Hrvatska – od davnina do danas'' koja je okupljenima predstavila povijesni slijed događanja na teritoriju Hrvatske u zadnjih 2500 godina. Tako su posjetitelji saznali više o prapovijesti od dolaska Hrvata na Jadran, preko kneževa i kraljeva te o zajedničkoj hrvatsko-ugarskoj kruni, pa sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju i njenog skorog predsjedanja istom.

Manifestaciju su glazbenim izvedbama upotpunili: vokalni ansambl srednjovjekovne renesansne i sakralne glazbe Art of Music, Josip Dragnić, gitarist i profesor klasične gitare te Klapa Luksemburg.