Dolina Neretve (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Dolina Neretve (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji priprema se niz projekata koji će se financirati europskim novcem. Među njima su prve vjetro-orgulje u svijetu, jedinstvena turistička atrakcija koja se planira u sklopu uređenja edukativnog ekološkog kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu.  

Tri vjetra za savršen zvuk

Planira se izgradnja triju orgulja koje bi, koristeći snagu bure, maestrala i juga, stvarale sasvim nov, jedinstven zvuk. Savršenu harmoniju postigli bi kombinacijom tonova sa sedam svirala. Osim orgulja, projekt uključuje popločavanje staze kamenim pločama, postavljanje info karte i klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta u skladu s lokalnim ambijentom. Ujedno bi se izgradili platoi od kamenog suhozida, promatračnica s panoramskim dvogledom te edukativni ekološki vrt. 

Uskoro novi sadržaji za oživljavanje turističke ponude (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

U sklopu projekta uredit će se posjetiteljski centar i planinarski dom, rekonstruriati škola u Baćini, urediti izložbeni prostor Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, tematske staze i promatračnica  za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, postaviti informativne ploče. Nadalje, uredit će se pješačke  staze kroz krajobraz Predolac-Šibenica, edukativni ekološki vrt u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici i dječje igralište u Otrić-Seocima.  

Projekt "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" vrijedan je više od 14 milijuna kuna.