Sjedište tvrtke u Belom Manastiru (Foto: screenshot/ecocrtec.hr) Sjedište tvrtke u Belom Manastiru (Foto: screenshot/ecocrtec.hr)

Iako je Beli Manastir na popisu gradova iz kojih se najviše iseljava, tamošnju tvrtku Borisa Mikšića posljednjih 12 godina nitko nije napustio. Štoviše, produktivnost u Belom Manastiru na istoj je ili čak boljoj razini nego u njegovim tvornicama u Americi i Kanadi. Iako je svoje poduzetničko carstvo mogao širiti bilo gdje u svijetu, Boris Mikšić želio je investirati u Hrvatskoj, svojoj domovini.

- Prevagnulo je to da je u Hrvatsku jako isplativo ulagati. Naime, konkurentne cijene zemljišta, cijene izgradnje, porez na dobit. One su zapravo konkurentnije nego u dosta zemalja Europske unije i to je ono što je njega nagnalo da investira u Hrvatsku - govori Ana Juraga Oluić iz EcoCorteca.

U belomanastirskoj Poduzetničkoj zoni 2007. godine počela je proizvodnja biorazgradivih folija i folija za zaštitu od korozije.

EcoCortec je prva tvornica biorazgradivih foljia u Hrvatskoj i definitivno prije 12 godina kada smo krenuli smo bili prvi pioniri i te učili  se na svojim greškama i učili dalje, razvijali proizvod, pojašnjava direktorica EcoCorteca Dijana Zrinski

Njihove biorazgradive folije osvojile su Europu, ali i tržišta Bliskog istoka, istočne Azije, Rusije i SAD-a. Stoga je i novi pogon, otvoren prošle godine, logičan poslovni potez tvrtke koja se razvila u jednog od vodećih proizvođača biorazgradivih folija u Europi. Od 28 milijuna kuna 35 posto stiglo je iz fondova Europske unije.

- 97 posto izvozimo svega što proizvedemo. A godišnje nekvih tisuću tona proizvodimo folija, što biorazgradive što antikorozivne - otkriva Zrinski. 

U tvornici radi 50-ak ljudi, a prioritet je njihova sigurnost na radu.  

- Radimo u tri smjene. Imamo 26 zaposlenih u proizvodnji. Od toga evo imamo čak i jednu gospođu, jednu ženu koja radi. Nadam se da će ih biti uskoro još. Ljudi su uglavnom nu firmi zadovoljni - govori voditelj proizvodnje Ivan Savić

Ovdje radnike pripremaju za posao, educiraju, motiviraju. Prosječna je plaća 5 i pol tisuća kuna, znatno iznad baranjskog prosjeka.

- Zaposlen sam tu već skoro nekih devet godina. Zadovoljan sam zasad s poslom. Da nisam zadovoljan ne bi bio ovdje tako dugo. Putujem svaki dan iz Bistrinaca na posao skoro 30-ak km. Plaća je u redu - otkriva radnik Slobodan Mikolić.

Uz proizvodni pogon ovdje imaju i suvremeni laboratorij za kontrolu kvalitete sirovina i finalnih proizvoda. Voditeljica laboratorija Snježana Mikolić pojašnjava proces rada. 

- Određujemo, testiramo naše proizvoide, poluproizvode, određujemo kemijska i mehanička svojstva. Radimo kontrole svakog našeg lota, svakog našeg naloga bez obzira na količinu i na kupca - kaže Mikolić.

Ovdje je proizvodnja samoodrživa i nema otpada. Ono što nije gotov proizvod, vraća se natrag u proizvodnju. 

Gradska uprava Belog Manastira ističe tvrtku kao jednu od najvažnijih tvrtki u gradu.

- Krajem prošle godine potpisan je predugovor za treću fazu njihovog širenja gdje planiraju kupiti novu  česticu u neposorednoj blizini i graditi novu halu te obećaju zaposliti još barem pet radnika. Znači, naravno da je značaj velik. Danas se svako zapošljvanje broji, a pogotovo kada imate tvrtku koja se širi i zapošljava trenutno 50 naših sugrađana - govori Ivana Bandov Paulić, zamjenica gradonačelnika Belog Manastira. 

Prošle je godine vlasnik EcoCorteca na Dan grada Belog Manastira dobio Zlatnu plaketu "Sveti Martin" za doprinos hrvatskom gospodarstvu. A u priči o biorazgradivim folijama iz srca Baranje nikada se nije razmišljalo o odustajanju.

Za EcoCortec Boris Mikšić kaže da je jedan od njegovih najuspješnijih projekata. I da simbolizira budućnost Hrvatske kakvu je on vidi, a to je sinergija mladih stručnjaka i novih tehnologija. Ova je tvrtka, ističe, ostvarenje njegova sna o uspješnom hrvatskom proizvodu na svjetskom tržištu.

Reportažu iz Belog Manastira pogledajte u televizijskoj emisiji Globalna Hrvatska, od 19. minute. 

Globalna Hrvatska (TV) (23.11.2019.)

Globalna Hrvatska (TV) (23.11.2019.)

40:00