Glas Hrvatske

13:14 / 01.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Boderište - mjesto povratka

Crkva u Boderištu

Crkva u Boderištu

Foto: snimka zaslona / facebook

Posavska župa Boće u brčanskome kraju ima oko 400 žitelja, od kojih u Boderištima njih 170. Mnogo ih se odselilo, no ima i povrataka sa Zapada

Nepuna tri kilometra zračne linije dijele malo posavsko hrvatsko selo Boderište kod Brčkog od Republike Hrvatske. U onim teškim ratnim vremenima Domovinskoga rata mještanima tog i okolnih sela trebalo je čak 36 sati da bi prevalili 1500 km kako bi mogli doći do rodbine u Slavoniji do koje bi inače prije rata dolazili autom za 15 minuta, piše Večernji list BiH. Potpuno obnovljeno Svakodnevno izloženi silnim neprijateljskim napadima u potpunom okruženju, uspjeli su odoljeti mnogo jačem neprijatelju i opstati. Svojevrsni je to primjer da ljubav prema rodnom kraju može pobijediti sve nedaće.

 

- Ovo mjesto nosi naziv “mali Vukovar” zato što ga je intenzitet napada i topničkih nasrtaja uništio do te mjere da nije bio ostao kamen na kamenu. Danas, 30 godina poslije, mjesto je potpuno obnovljeno, stanovništvo se vratilo koliko je moglo i Boderište, unatoč velikoj žrtvi, i dalje živi - kaže magistar povijesti Stjepan Marčetić


Posavska župa Boće ima tri sela - Donje Dubravice, Boće i Boderište. Kao i većinu Posavljaka, ali i cijele zemlje, i njih najviše muči odlazak mladih obitelji i sve manji broj žitelja. Mnoge su obitelji otišle na Zapad. Otišle su kako bi se jednog dana vratile i upravo su to pokazale posljednjih 20-ak godina tijekom kojih su na svoju inicijativu i vlastitim sredstvima gradile svoje domove. U njih su, iako su gotovo cijele godine prazne, utrošene stotine tisuća eura, a uloženo je i u infrastrukturu. Onima koji su branili to područje takvo stanje nije prihvatljivo. 


- Obnova je završena, ali nije dobro što je sve manje žitelja. Sada imamo više kuća nego ljudi. Imamo 240 objekata, a stalno nastanjenih 170 osoba - kaže bivši branitelj Boderišta Ivo Marković


I Ilija Marić Tuzlak bivši je branitelj. 

- Što je bilo, bilo je. Sada su druga vremena i mi smo mnogo stariji. Treba gledati na budućnost, a problem je što se puno svijeta razišlo - kaže Ilija. 


No u posljednje vrijeme polako se sve više ljudi vraća u župu sv. Antuna Padovanskog u Boće u čijem je sastavu i Boderište. Povratnica Manda Tunjić kaže: 

- To je naš rodni kraj, a tu je uvijek najljepše. U sjedištu župe u selu Boće osnovali su čak i Udrugu umirovljenika “Solidarnost”, a oko 70 ih se vratilo iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Švicarske. Kraj je voćarski, dio hrane sami proizvode. 


Među njima je i Petar Radošević

- Vratio sam se prije četiri godine iz Berna, gdje sam otišao još 1982. Sada sam u mirovini, a u rodnom kraju uvijek je najljepše - kaže Petar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!