Glas Hrvatske

08:59 / 30.11.2018.

Autor: David Rey

Zvukovi Anda u Zagrebu

(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

Foto: - / -

U carstvu Inka na kečua jeziku pojam ayllu značio je zajednicu ljudi koja se bavi istim poslom. Potaknut tim nazivom Robert Lovrić osnovao je 1978. godine glazbenu grupu Ayllu, okupio glazbene entuzijaste i od tada, već 40 godina, glazbeni sastav Ayllu neprekidno djeluje u Zagrebu.

Brojni su vrsni glazbenici na originalnim glazbalima Anda sudjelovali u životu grupe Ayllu podupirući njen opstanak i razvoj do današnjih dana. U prvom sastavu osim osnivača Roberta Lovrića, članovi su bili bolivijski studenti hrvatskog porijekla Enrique Alejandro Gonzales, Javier GonzalesJorge Fernando Kirigin, te Bolivijac Milton Arandia Antezana koji je studirao u Zagrebu, a uskoro im se pridružuje i Darko Horvat.

Grupa Ayllu približila je širokoj publici glazbu i kulturu starih Inka, ali i sačuvane kulture koje su se prostrirale od Ekvadora, Perua do Bolivije. Tako je i repertoar grupe sastavljen od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. Notni zapisi tih pjesama ne postoje.

Ova neobična glazbena grupa vrlo je brzo postala popularna i svojom svirkom privukla simpatije brojnih Zagrepčana željnih učenja sviranja na autohtonim glazbenim instrumentima stanovnika Anda. Tako je nastala ideja da se osnuje ''Školica'' iz koje su potekli novi članovi: Igor Paro, Magdalena Polgar i Zrinka Božičević Plavec, koja je od tada stalni  član grupe.

(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

Foto: - / -

Brojna su glazbla očarala hrvatsku publiku i prenosila duh Anda: tradicionalni puhaći instrumenti su: kena (uzdužna flauta bez piska, napravljena od trske, kosti ili drveta), njezini srodni instrumenti kena-kena i kenacho, zatim sikus, niz cijevčica od trske različitih dužina povezanih u dva reda koje su poznate kao Panova flauta, te žičani instrument charango nastao dolaskom Španjolaca u te krajeve kao modifikacija gitare i mandoline.

Putujući Ekvadorom, Peruom i Bolivijom, članovi grupe Ayllu skupljali su pjesme, aranžirali ih i obradili. U repertoaru su i neke pjesme što su ih obradili stari barokni kompozitori, svećenici, koji su živjeli u nizinskim krajevima Bolivije. Melodije su istodobno melankolične i ritmične, a razlikuju se od kraja do kraja po načinu sviranja. Tako su, recimo, u Ekvadoru i Peruu, uz tradicionalne instrumente zastupljene mandolina i violina, a gitara je prisutna u svim krajevima još od španjolske kolonizacije.

Pjesme su tematski ljubavne, težačke i onomatopejske te će vas svaki koncert grupe Ayllu s njima provesti vjetrovitim, visokim i hladnim krajevima Anda, sve do toplih i vlažnih krajeva Amazone.

Do danas je grupa Ayllu nastupala u mnogim gradovima Hrvatske i inozemstva. Proputovala je Južnu i Sjevernu Ameriku, snimila je sedam albuma, nastupala na televizijskim i radio postajama, održala više od deset koncerata, od kojih treba istaknuti one u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Grupa je osmislila i prilagođeni program za mlade u srednjim školama kako bi se srednjoškolci upoznali s kulturom Anda.

Današnji sastav čine Robert Lovrić, profesor fagota na Glazbenoj školi ''Vatroslav Lisinski', Zrinka Božičević Plavec, profesorica  flaute na Glazbenom učilištu ''Elly Bašić', Ivan Androić fagotist u puhaćem orkestru Hrvatskih oružanih snaga, Ivana Lovrić, profesorica fagota i violine u Glazbenoj školi ''Pavla Markovca'' i Hrvoje Ton profesor gitare u Glazbenoj školi ''Ivan Zajc''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!