Glas Hrvatske

11:52 / 21.02.2022.

Autor:

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 15.02.2022.

mladi tenor Matteo Ivan Rašić

mladi tenor Matteo Ivan Rašić

Foto: Matteo Ivan Rašić / Facebook

8. veljače u maloj dvorani Vatroslav Lisinski cjelovečernji koncert je održao naš pijanist Ivan Horvatić koji živi i predaje u Zurichu. S programom naslovljenimm "Alla Turca vol. 2: Days & nights" sudjelovao je u proslavi 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Turske, u organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj. Suradnja ovog vrsnog hrvatskog pijanista i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva počela je još za vrijeme snimanja albuma s turskim pijanistom Hakanom Ali Tokerom, a osim dojmova s netom održanog koncerta, iz Zuricha smo dobili najsvježije informacije o kulturnom i akademskom životu uslijed pandemije u tom gradu.

Predstavljamo mladog, vrsnog tenora hrvatskih korijena Mattea Ivana Rašića, rođenog i odraslog u Innsbrucku, gdje je svoje prve glazbene korake napravio kao član jednog od najstarijih dječačkih zborova na svijetu, Wiltener Sangerknaben čiji počeci sežu u 13. stoljeće. Vrlo rano počeo je nastupati kao sopran u brojnim koncertnim i kazališnim predstavama, a nakon mutacije krenuo je razvijati se kao perspektivni tenor, nastupajući diljem Austrije te tijekom dviju uspješnih turneja u Kini. Od jeseni 2018. studira na konzervatoriju u Innsbrucku u klasi profesora Johannesa Stechera, a ove godine očekuje ga studij vokalne pedagogije u Salzburgu te nove uloge i koncerti diljem Austrije. 

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 15.02.22.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!