Glas Hrvatske

12:37 / 20.03.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Vrijedne donacije Napretkovim stipendistima

Prof. Vid Puljić (1909.-1984.)

Prof. Vid Puljić (1909.-1984.)

Foto: snimka zaslona (kolaž) / hkdnapredak.com

Obitelj prof. Vida Puljića i u akademskoj 2021./22. godini podržava Napretkovu misiju stipendiranja te je donacijom novčanih sredstava omogućila školovanje šest studenata koji će biti potpomognuti od prvog do posljednjeg semestra svoga školovanja u trajanju od pet godina.

Nije ovo prva donacija obitelji koja vjerno i čvrsto stoji uz Hrvatsko kulturno društvo Napredak, na taj način izražavajući zahvalnost za pomoć i stipendiranje koje je Napredak još davne 1928. godine pružio njihovom ocu i djedu, uvaženom prof. Vidu Puljiću.


Iz zahvalnosti i moralne obveze prema Napretku, njegova djeca i unuci su osnovali Obiteljsku donaciju "Vid Puljić" koja je sastavni dio Napretkovog fonda za stipendiranje "Ivo Andrić – Vladimir Prelog".


Prof. Vid Puljić je rođen 1909. godine u selu Hodovu kod Stoca, kao sedmo, od osmero djece skromne katoličke obitelji. U rodnom Hodovu pohađao je pučku školu, a gimnaziju u Stocu. Petogodišnju učiteljsku školu u Mostaru završio je 1933. godine gdje je bio Napretkov stipendist koji je bez obveze plaćanja boravio u Napretkovom konviktu "Petar Svačić".


Kao učitelj i upravitelj škole, prije rata, služio je zajedno sa svojom suprugom Franciskom, s kojom je imao jednu kćer i dva sina, u raznim mjestima na području Brčkog, Gradačca i Modriče. Nakon okončanja rata završio je Višu pedagošku školu, a nakon toga i Filozofski fakultet u Sarajevu, smjer povijest i zemljopis. Početkom pedesetih godina, zajedno sa još jednim kolegom osnovao je gimnaziju u Odžaku.


Prof. Vid Puljić radio je i u Doboju od 1953. godine i to u Gimnaziji, Osmogodišnjoj školi, Medicinskoj školi, te kasnije i na Višoj ekonomskoj školi.


Posljednje dvije godine prije umirovljenja bio je voditelj Ureda za profesionalnu orijentaciju mladih za grad Doboj, ali i netko tko je bio jedan od osnivača Zavičajnog muzeja u Doboju, te je napisao nekoliko stručnih radova o tom gradu.


Nakon umirovljenja, točnije od 1972. godine, živio je u Zagrebu gdje je i umro 1984. godine.


Uz neizmjernu zahvalnost obitelji Puljić, Hrvatsko kulturno društvo Napredak nada se kako će ova obitelj biti primjer i za mnoge druge koji će uz ovo Društvo pomagati u školovanju ove i budućih generacija.


(Izvor: hkdnapredak.com)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!