Glas Hrvatske

09:40 / 05.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Obitelj Bošković: Uspjeh postigli uzgojem povrća

Proizvodnjom luka Boškovići su postali prepoznatljivo ime u SAD-u

Proizvodnjom luka Boškovići su postali prepoznatljivo ime u SAD-u

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Obitelji Bošković je od siromašnih doseljenika iz Hercegovine u Ameriku  postala najpoznatiji proizvođač luka, salate, rotkvice i sličnih poljoprivrednih proizvoda. 

Stjepan Bošković iz Crnića kod Stoca u Hercegovini otišao je u Ameriku prije više od sto godina. Kao i mnogi drugi Hrvati iz Hercegovine tog vremena, nastanio se u ljepotom i prirodom bogatoj Kaliforniji.


Stjepan i njegova zaručnica Iva Martinović (Blizanci, Hercegovina) bili su prvi mladenci koji su se vjenčali u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Ante u Los Angelesu. Bilo je to na Novu godinu 1911. godine. Kad se Boškovićima rodio treći sin Filip (1915.), odselili su se iz Los Angelesa u zaprežnim kolima na farmu od 10 hektara u San Fernando Valley. Filip je bio prvi u obitelji koji je završio srednju školu, naravno, stalno pomažući roditeljima, a nakon završene škole ostao je raditi na obiteljskoj, za američke prilike, vrlo maloj farmi.


Po završetku Drugog svjetskog rata Filipu su se na proizvodnji zelenja pridružila i dvojica braće, George i John, i to je postala Farma braće Bošković. Od tada njihovi posjedi i proizvodnja počinju naglo rasti i širiti se u druge dijelove Kalifornije, a zatim i u Meksiko. Danas tvrtka Boskovich Farms obrađuje više od 15.000 akera (preko 6000 ha) zemlje i samo u Kaliforniji zapošljava više stotina ljudi.


Godine 1950. Filip se vjenčao s Lenom Bradarić, kćeri hrvatskog farmera u Kaliforniji. Bila mu je vjerna družica 63 godine ‒ u braku i u uspješnu vođenju farme. Djeca i unučad braće Bošković nastavila su obiteljsku poslovnu tradiciju i njihova farma danas uzgaja tridesetak raznih povrtlarskih proizvoda i među najvećim su proizvođačima lisnatog povrća u Americi, a možda i u svijetu.


Filip je postao poznat kao „Kralj luka“ te se i danas Boškovićeva farma diči tim naslovom. Filip Bošković, umro je 2013. godine, a  među Hrvatima Kalifornije bio je poznat kao uspješan farmer i uzoran obiteljski čovjek i katolik. On, kao i cijela obitelj Bošković, bili su i ostali dio župe sv. Ante i šire hrvatske zajednice u Los Angelesu te su uvijek pomagali i pomažu razne humanitarne, župne i društvene djelatnosti. Hrvati Kalifornije to su prepoznali i 2008. godine Filip je bio prvi među Hrvatima Kalifornije kome je Hrvatska narodna udruga dodijelila Nagradu za životno djelo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!