Glas Hrvatske

09:00 / 28.05.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Dječji festival Cvrčak u Koljnofu

Dječji festival Cvrčak

Dječji festival Cvrčak

Foto: Sabina Balogh / ustupljena fotografija

U Koljnofu u mađarskom dijelu Gradišća održan je šesti dječji festival CVRČAK na kojem su folklorne, tamburaške, pjevačke i plesne grupe gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj svojim nastupima prikazale cjelogodišnji rad, javlja nam Nikolett Gati iz Unda, koja je također sudjelovala s dječjom grupom vrtičke dobi Viverice te sa školskom grupom iz Unda. Sudjelovalo je 130 mladih izvođača, a grupe su stigle iz Koljnofa, Unde, Sambotela, Hrvatskih Šic, Hrvatskoga Židana, Gornjega Čatara i Petrovoga Sela.  

Dječji festival Cvrčak

Dječji festival Cvrčak

Foto: Sabina Balog / ustupljena fotografija

Idejni otac ovog programa Kristijan Čenar zamislio je festival ponajprije za povezivanje i druženje mladih školaraca, ali svi članovi kulturno-umjetničkih društava vole nastupati i pokazati što su naučili, što je također motivacija za organizaciju sličnih festivala.


 Dica da si rado na hrvatskom jeziku jaču ili uvježbaju hrvatske tance. (Djeca vole pjevati na hrvatskom jeziku i plesati hrvatske narodne plesove. p.a.), motiv je koji vodi organizatore s ciljem čuvanja hrvatskog identiteta gradišćanskih Hrvata jer se nadaju da će i međusobno u druženju i igri djeca više koristiti hrvatski, napominje Rajmund Filipović.


Manifestaciju su organizirali: Hrvatska samouprava Koljnof, Društvo gradišćanskohrvatske mladine u Ugarskoj (DGHMU), Hrvatska samouprava Željezne županje, Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj, Koljnofsko hrvatsko društvo i Mladi Koljnofci (MladiK).


Čestitamo svim mladim sudionicima i njihovim voditeljima kao i organizatorima te želimo daljnji uspješni rad.


Dječji festival Cvrčak

Dječji festival Cvrčak

Foto: Sabina Balogh / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!