Glas Hrvatske

13:20 / 19.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Orasi – duša božićnih kolača

Roščići s vanilijom

Roščići s vanilijom

Foto: Slavica Štefić / -

Ima jedna tajna veza koja u našim krajevima povezuje po tradiciji mnoge božićne kolače. Ta tajna veza ima već dugo svoje počasno mjesto u narodnoj blagdanskoj ponudi kad je o slatkim tajnama riječ. Ta tajna veza je ispreplela svojim zamamnim okusom brojne vrste kolača, od torti do suhih kolačića i keksa. Skromna, skriva se u receptima za njihovu izradu i sve ih povezuje u kulinarsko-slastičarsko slavlje.

Orasi

Orasi

Foto: Slavica Štefić / -

U drugoj polovici prosinca svake godine odbrojavamo posljednje dane uoči Badnjaka i Božića. Razdoblje je to i zimskog solsticija, nakon kojeg dnevnog svjetlo postaje sve duže. Nepobjedivo Sunce nam se opet rodilo, Dies Natalis Solis Invicti, kako su govorili antički Rimljani. Uz veliki ,najsvečaniji kršćanski blagdan Božić blizu je i kraj sadašnje Stare i početak Nove godine.


I gle, toliko je razloga za radovanje, toliko je razloga za – blagovanje. U tome ukupnome svečarskome slavlju važan nam je, i prevažan, i onaj njegov dio koji se donosi na blagdanski stol, sva ona jela kojima ćemo počastiti svoje ukućane i svoje prijatelje. Ta vrijeme je Božića, vrijeme obitelji, darivanja, vrijeme svečano, pa stoga uz ostalo i vrijeme za – slastice. Kolače, kolače… svih vrsta.


No ima jedna tajna veza, kako bi rekao pjesnik, koja u našim krajevima povezuje po tradiciji mnoge božićne kolače. Ta tajna veza ima već dugo svoje počasno mjesto u narodnoj blagdanskoj ponudi kad je o slatkim tajnama riječ. Ta tajna veza je ispreplela svojim zamamnim okusom brojne vrste kolača, od torti do suhih kolačića i keksa. Skromna, skriva se u receptima za njihovu izradu i sve ih povezuje u kulinarsko-slastičarsko slavlje. I nije samo njihov fizički sastojak već i više od toga: to je tajna veza dubljeg značenja, prožima sjećanja na djetinjstvo, na prve skromne ukrase božićnog drvca, na legende i vjerovanja. Ta je tajna veza dio kulturne tradicije u cijeloj srednjoj Europi pa tako i kod nas. Bila je od davnina simbol plodnosti , mudrosti i dugovječnosti, a danas, kad znamo njenu nutricionističku vrijednost, znamo da je to točno. A ta je tajna veza, pogađate već, – orah.


Orasi su duša mnogih božićnih, i ne samo božićnih, kolača i keksa. U Dalmaciji se u toj ulozi ponegdje nađu i bademi, ali u kontinentalnoj Hrvatskoj orasi su glavni junaci pravog kolači. Postoji uzrečica, česta pogotovo u Slavoniji, da bez oraha nema dobrog kolača, a što ga je više to je i kolač bolji. Mogli bismo reći, i zdraviji, premda kolače općenito prati zao glas da nisu baš visoko na popisu zdrave hrane. To je točno ako mislimo na njihove sastojke poput šećera i brašna, ali orasi su ovdje dobra protuteža. Jer orasi su, poput svih drugih orašastih plodova bogati omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na razinu (lošeg) kolesterola u krvi. Osim toga, orasi sadrže i do 20% bjelančevina te široku paletu vitamina, naročito E vitamina, a samo oko 7% ugljikohidrata, pa su stoga i supernamirnica koja u kolačima kao da potire onu (nutricionistički) „lošu“ stranu drugih sastojaka kolača.


Kad sve znamo, jasno je zašto je ne tako davno svako selo u Slavoniji imalo drvored oraha, a i svaka kuća u svome vrtu barem jedno orahovo stablo. Orah je imao status, značio zdravlje, a u kombinaciji s medom bio simbol blagostanja i novog života. No u zadnje vrijeme tradicija domaće sadnje oraha nekako gubi dah, jer se i ta namirnica nabavlja u samoposlugama do kojih stiže iz dalekih plantaža oraha u Kaliforniji, Turskoj…


No ako već orasi uglavnom stižu odnekud s drugoj kraja svijeta, a ne iz našeg „šora“, neka barem božićni kolači spravljeni od njih budu naši, domaći, iz naše pećnice, iz našega doma, ulice, šora. Da počastite njima prijatelje i sebe orahnjačama, orasnicama, tortom od oraha, ploškama od oraha, kuglofom s orasima... i dakako roščičima od vanilije ili vanilin kiflicama da s okusom oraha u ustima proslavite Božić i ispratite Staru 2021. na odlasku. Zato još danas ispecite jednostavne, ukusne i topljive roščiće s vanilijom!



Roščići s vanilijom

(Vanilin kiflice)

Sastojci:

150 g oštrog brašna

150 g mekog brašna

200 g maslaca

150 g mljevenih oraha

1 bjelanjak

1/2 žličice praška za pecivo

prstohvat soli

 2 vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije

Za posip:

100 g šećera i 1 vanilin šećer u prahu


Priprema:

Sve suhe sastojke izmiješajte te dodajte maslac i bjelanjak ( sobne temperature). Umijesite prhko tijesto. Pustite da odmori u hladnjaku dva sata.


Tijesto razdijelite u 4 dijela. Izvaljajte valjčiće te ih narežite na manje komadiće od kojih rukama oblikujete roščiće.


Pecite ih u namašćenom i pobrašnjenom limu ( ili lim obložite papirom za pečenje) desetak minuta na 180 stupnjeva.


Roščići s vanilijom

Roščići s vanilijom

Foto: Slavica Štefić / -

Još tople roščiće uvaljajte u šećer s vanilijom. 


Ovi keksi nezaobilazni su dio naših blagdanskih stolova. 

Uživajte!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!