U ovo doba godine njihova je sezona, pa je gotovo nemoguće ne primijetiti svu raskoš njihovih boja, oblika i veličina. Zato, sada je vrijeme: na stol s njima! Uostalom, one su na stolu od davnina.
16:45 / 18.10.2020.
Autor: Slavica Štefić
Autor:
Slavica Štefić
Objavljeno:
18. listopad 2020., 16:45
U ovo doba godine njihova je sezona, pa je gotovo nemoguće ne primijetiti svu raskoš njihovih boja, oblika i veličina. Zato, sada je vrijeme: na stol s njima! Uostalom, one su na stolu od davnina.
Bundeve, tikve ili buče (latinski naziv za rod Cucurbita) su predivni plodovi jeseni kojima iz godine u godinu sve više raste popularnost, kako u svijetu, tako i kod nas. I to s punim pravom. Bila kuhana, pečena ili pripremljena kao pire; u juhi ili u rižotu; kao pita ili nadjev - bundeva uvijek očarava bojom i finoćom svoga okusa.
Zapečena buča s rajčicom, maslinama i sirom škripavcem uz kobasice s roštilja ( Foto: Slavica Štefić)
Zbog svih njezinih dobrih svojstava i ukusnih kombinacija, bundeva će nam bitno poboljšati prehranu. Poznata je duhovita, i uglavnom točna, izreka da sve što je fino je nezdravo, a ono neukusno da je zdravo za organizam. No za bundevu to ne vrijedi! Bundeva je i ukusna za nepce i – zdrava za naš organizam.
S Bučijade u Ivanić Gradu (Foto: Slavica Štefić)
Jesen je njihova je sezona, pa je gotovo nemoguće ne primijetiti svu raskoš njihovih boja, oblika i veličina.
Zato, sada je vrijeme: na stol s njima! Uostalom, one su na stolu od davnina. Na primjer, u starom Egiptu i u Rimskom carstvu poznavali su i pripremali tikvice (Lagenaria vulgaris) i veliku duguljastu buču glatke kore (Luffa cylindrica) koja je prikladna za prehranu čovjeka samo dok je mlada, nedozrela.
Ali tek otkrićem Amerike, Europljani su otkrili i zavoljeli – bundevu. Mnogo vrsta bundeva u Europu je doneseno iz Novoga svijeta - točnije iz Meksika. To su biljke iz porodice tikvovki, latinski Cucurbitaceae, u koju osim bundeva spadaju krastavci i dinje. Iz te porodice najčešće se spominje obična ili poljska bundeva koja daje plodove teške i do stotinu kilograma i kod nas se uzgaja uglavnom za stočnu hranu. Jedna od vrsta bundeve potječe iz Indije, no u Europi se najviše raširila okrugla bundeva koja vodi porijeklo iz Novog svijeta.
Gastronomski gledano, bundeve su vrlo svestrane sudionice u kuhinji. Katice za sve. Mogu se koristiti u slanim, ali i u slatkim jelima, od juha do kolača. Vjerojatno najpoznatija je gusta juha od bundeve, ali možete je koristiti i za pripremu rižota, ili pak nadjenuti domaće raviole pireom od bundeve ili zamijeniti krumpir bundevom u njokima. Također, odlično nadopunjuje variva te različite mesne pečenke. Osim u slanim jelima, bundeva je izvanredna u svim jesenskim desertima. Odaberite tradicionalnu bučnicu ili prhku pitu od bundeve, a za modernije verzije slastica, napravite sladoled ili muffine od bundeve! Ili ispecite bundevu turkinju, i eto vam ukusnog deserta.
Savijača od buče i jabuka (Foto: Slavica Štefić)
Danas se bundeva, tikva, tikvica i svi varijeteti nalaze u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje.
Pečena muškatna tikva sa cimetom i kremom od vanilije (Foto: Slavica Štefić)
Bundeva je prepoznatljivija u našoj kontinentalnoj kuhinji, a tikvica u dalmatinskoj, ali gdje god bila na tanjuru zvat će za "još".
I na kraju, skoro zaboravismo na bučino ulje: ulje spravljeno od bundevinih sjemenki. Delikatesno ulje prepoznatljiva bogata okusa. Salatu od graha diže na treću potenciju!
Da biste se zagrijali u prohladne jesenske večeri evo jednostavnog domaćeg recepta za juhu od buče:
350 g muškatne tikve
2-3 žlice ulja
1 crveni luk
1 l pilećeg temeljca
muškatni oraščić
sol i mljeveni crni papar
Za posluživanje:
pržena panceta ili pržene kriške bijelog kruha, bučino ulje, češnjak
Buču ogulite i narežite na kockice (2-2,5cm). Na masnoću u lonac dodajte sitno narezani luk i pirjajte dok ne postane staklast, a zatim ubacite buču i pileći temeljac. Kuhajte pokriveno uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta dok bundeva ne omekša tada je štapnim mikserom izmiksajte. Dodajte malo naribanog muškatno oraščića, soli i papra pa poslužite s tostiranim sjemenkama od buče. Možete dodati žlicu- dvije bučinog ulja ili vrhnja. Takožđer možete popržiti tanko narezane kriške domaće pancete ili/ i prepržene kriške kruha koje ste prilikom serviranja malo protrljali sa češnjem češnjaka i pokapali s bučinim uljem.
Juha od buče (Foto: Slavica Štefić)
Dakle, kad je o bundevi riječi, dobar tek na bezbroj načina!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora