Glas Hrvatske

10:08 / 25.01.2021.

Autor: Slavica Štefić

Ličke pole : Može li jednostavnije?

Pole od krumpira ( Foto: Slavica Štefić

Pole od krumpira ( Foto: Slavica Štefić

Foto: - / -

Ima nekih namirnica na koje smo se već toliko navikli , koje su nam se već toliko uvukle pod kožu, toliko ih često i obilno trošimo da im u našim kulinarskim akrobacijama ni ne pridajemo neku posebnu pažnju. One kao su ovdje oduvijek, nadohvat ruke, poput vode i zraka, stalno i marno.

Jedna od takvih namirnica je krumpir iliti krompir ili krtola ili kumpir, krumpijer, kalamper, podzemljica, patata, toliko je narodnih naziva za te ukusne jeftine gomolje, ali ipak manje negoli vrsta jela koje se od njega spravljaju, bilo prženog bilo pečenog bilo kuhanog, svakakvog osim sirovog.

Ni jedno povrće nije tako svestrano u primjeni kao skroman krumpir. Stigao je u ove naše europske krajeve prije samo nekoliko stoljeća, dakle tek nedavno ako to usporedimo s tisućama godina koliko ga dugo sade u njegovoj drevnoj postojbini u peruanskim Andama, na primjer na obalama jezera Titicaca, gdje su ga autohtoni Amerikanci (mi ih danas zovemo „Indijanci“) uzgajali već 7000 tisuća godina i prije dolaska Europljana i zvali ga „uzvišenom biljkom“. Hranila ih je, spašavala od gladi. Kao što je to u više slučajeva za loših ili ratnih godina spašavala i Europljane otkako je prenesena iz Novog svijeta na Stari kontinent.

I gle, pokazalo se da je naša Lika po svojim agroklimatskim prilikama i posebnostima tla kraških polja u podnožju Velebita najsličnija onim uvjetima u kojima je krumpir rastao u svome starome andskome kraju!

I krumpir je odmah nagradio Ličane, jer su mu omogućili svojevrsni simbolični povratak u njihov "stari kraj". Kako ih je nagradio? Kvalitetom! Lički (i onaj iz Gorskog Kotara) krumpiri posebni su po svojoj kvaliteti, po većem postotku suhe tvari, minerala i vitamina u odnosu na druge vrste krumpira uzgojene na drugom području, što i potvrđuju znanstvena istraživanja Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Analize su pokazale da krumpir uzgojen u predjelima s većom nadmorskom visinom ima čak 20 % više suhe stvari, vitamina i minerala, od krumpira iz drugih, nizinskih područja.

Ne čudi stoga što je lički krumpir zaštićen u Europskoj uniji, odnosno upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Našao se u elitnoj skupini proizvoda s geografskim podrijetlom poput: šampanjca (Champagne, Francuska), mesne kobasice mortadele (Mortadella Bologna, Italija) ili sireva parmezan (Parmigiano Reggiano, Italija), gorgonzola ( Italija) i feta (Grčka).

Raspisali smo se o krumpiru, a gotovo zaboravili na današnji "recept". A on je toliko jednostavan, da jednostavniji ne može biti. Zasigurno ga i znate, a na nama je bilo samo da vas podsjetimo na to jednostavno, a ukusno jelo. Kao stvoreno za druženje navečer, pogotovo za dugih zimskih večeri. Ličke pole, jedan od najpoznatijih, osim ličke janjetine, ličkog lonca, kiselog kupusa sa sušenim mesom, škripavca... specijaliteta ličke kuhinje.

Što nam za pripremu toga jela treba? Samo krumpir i malo soli. Operemo ga i prerežemo napola pa te pole pečemo. Dakako, u ljusci. Nekad su se pekle na živoj vatri, no možete dakako i u pećnici. Bit će svakako ukusne. Pogotovo ako na njih stavite neki sirni namaz, najbolje ako imate lički sir basu uz malo prepečene slanine. Ako ne, sami smislite koji vam najbolje ide iz ukusne i zdrave pole od krumpira. Tradicionalna lička prela nisu se mogla nekoć zamisliti bez tih pola ili polica, a ako je nešto polica i ostalo (teško) dobro su došle i sljedećeg jutra…

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!