Glas Hrvatske

12:53 / 09.12.2019.

Autor: GH

Tete i stričeki pričalice

Projekt "Hrvatska volontira" (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Projekt "Hrvatska volontira" (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

U SAD-u se volontiranje smatra moralnom obvezom svakog građanina. Svaka osoba, prema svojim mogućnostima i profesionalnoj stručnosti, nudi dio svojeg vremena za pomoć potrebitima: od posluživanja u pučkim kuhinjama do pravne ili medicinske pomoći.

Prije nekoliko godina zapazila sam jednu ženu koja je dolazila u dječju bolnicu u Zagrebu svako poslijepodne i provodila vrijeme s djecom čitajući im priče i igrajući se s njima. Govorila je vrlo dobro hrvatski jezik, no imala je izražen američki naglasak. Došla bi sa svojom torbom knjiga i igara te zabavljala malene pacijente. Rasporedila bi sve pred sobom pa bi djeca odabrala željenu aktivnost. Provela su tako poslijepodne te nakratko zaboravila na probleme i jednostavno bila - djeca.

Od tada su se volonterske aktivnosti u Hrvatskoj udvostručile iako vjerujem da ima još mnogo potencijala.

Prema podacima udruge Volonterskog centra Zagreb (www.vcz.hr) koja ima projekte na svim djelatnim područjima, gotovo 70% volontera jesu žene, a više od polovice je zainteresirano za volontiranje u umjetnosti i kulturi. Na tome se području nude mnogobrojne mogućnosti, ali ima i projekata za pomoć starijima, bolesnima, školski projekti, ekološki… 

Lokalno volontiranje

Na primjeru svoje lokalne zajednice vidim kako osnovne škole bilježe mnogobrojne aktivnosti tijekom godine koje uključuju raznovrsne projekte. Učenici se uključuju u aktivnosti od samog početka promicanja projekta sve do njegove provedbe.

Uzbuđeni mališani uređuju školski vrt početkom proljeća, donose cvijeće pa ga sade, ukrašavaju školu za blagdane… Od rane se dobi djecu odgaja s vizijom pravednijeg i sretnijeg svijeta te promiče solidarnost i pravda.

Od posjećivanja staračkih ili dječjih domova do pomaganja onima čiji su domovi zahvaćeni poplavama, mnogi mladi nude svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli ljudima u potrebi. U jednoj zagrebačkoj župi mladi su se čak organizirali da nekoliko puta na tjedan daju instrukcije za djecu osnovnih i srednjih škola.

Volonterski centar u Zagrebu od 2009. odaje priznanje istaknutim volonterima, koji pridonose razvoju lokalne zajednice, nagradom “Volonterski Oskar” što ju dodjeljuje u povodu Međunarodnoga dana volontera, 4. prosinca. 

Tete i stričeki pričalice

Ovogodišnja dobitnica nagrade - 25-godišnja Nikolina Antolić, služi svojoj zajednici pričanjem priča.

Udruga Smiješak za sve, u kojoj je Nikolina članica, osnovana je 2013. Ima 230 volontera koji u projektu “Laku noć, pričoljupci!” posjećuju bolnice, škole, vrtiće, rehabilitacijske centre i mnoge udruge u kojima čitaju priče. Svaki dan, bez obzira na vrijeme. Bilo da je to tijekom tjedna ili nedjeljom i blagdanima.  

Volonteri imaju obuku, pomoć i nadzor. Ključno je znati kako se nositi s teškim situacijama jer rade na mjestima u kojima postoje ljudi različite dobi prema kojima život nije bio tako dobar. No, ti su volonteri primjer da oni nisu sami te su ondje kako bi im pružili potporu raznim pričama.

Daruj malo svojeg vremena

Mladi “pripovjedači” uvijek su dobrodošli. U njihovu se ruksaku uvijek nađe nešto zanimljivo za svako dijete koje nestrpljivo čeka. Predsjednica udruge Marijana Jergović kaže kako je dovoljan jedan sat na tjedan da se nekome vrati vjera u dobrotu i povjerenje u ljude. Stoga sve poziva da odvoje malo svojeg vremena i da ga daruju nekome u potrebi. Ona jamči da nema materijalnog zadovoljstva koje se može usporediti s osmijehom onoga kome smo se posvetili i olakšali mu patnju pa makar to bilo na trenutak.

Ponekad je lijepo i priznanje

Iako volonteri daju svoje vrijeme ne očekujući ništa zauzvrat, ponekad je ipak lijepo dobiti i priznanje za svoj trud. Dobitnica “Volonterskog Oskara” Nikolina Antolić u svojem je govoru istaknula kako bi cijela udruga trebala dobiti nagradu: “Prije svega bih zahvalila članovima Udruge za promicanje potreba djece i mladih Smiješak za sve jer svaki dan dokazuju da nemoguće može postati moguće”, njezine riječi prenosi mrežna stranica zagrebačke Gradske skupštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!