Glas Hrvatske

12:20 / 18.11.2019.

Autor:

Ljubav prema bližnjemu

Sestra Tereza (desno) (Foto: Studia Croatica)

Sestra Tereza (desno) (Foto: Studia Croatica)

Foto: - / -

Prije malo više od četrdeset godina, u prvim godinama djelovanja Hrvatskoga katoličkog centra Sveti Nikola Tavelić, bilo je potrebno pokrenuti neku aktivnost koja bi okupila djecu hrvatskog podrijetla i školske dobi.

Trebalo je pronaći način da se ta djeca odgajaju u hrvatskom duhu, u vjeri i kulturi, prenoseći i ljubav i poštovanje prema državi koja je primila njihove roditelje. Ali, tko bi se pobrinuo za svu tu djecu? Jesu li nastavnici bili spremni za taj posao?

Stižu sestre Krista Kralja

Fra Marijan, koji je djelovao u tom centru, tada je pomislio na sestre franjevke sv. Vinka Paulskog, iz provincije Krista Kralja. Nekoliko ih je dolazilo iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i djelovale su u školama njihove družbe, u gradu Buenos Airesu i okolici. Tako su organizirale Hrvatsku malu školu subotom poslijepodne.

Dobro ih se sjećam. Bila sam dio prvoga naraštaja učenika te škole, u starijoj skupini budući da sam već pohađala zadnji razred osnovne argentinske škole. Sestra Mirijam, zadužena za našu grupu, organizirala je satove jezika, povijesti, zemljopisa, kulture, za nas, 15 učenika različite dobi i razine znanja hrvatskoga jezika.

O ostalim skupinama brinule su se sestre Tereza, Stjepanka, Nives i Edita. Ostale su mi u sjećanju zbog velike predanosti i ljubavi s kojom su nas podučavale. Mnogi su od nas još godinama ostali u tom centru i bili dio skupina srednjoškolaca i sveučilištaraca, te  folklornih i tamburaških skupina.

Sestra Stjepanka (Foto: J.S.)

Sestra Stjepanka (Foto: J.S.)

Foto: - / -

Stekli smo ondje znanje i prijateljstva. Tijekom vremena provedenog u radu u toj hrvatskoj školi, sestre su bile odraz svoje družbe, usredotočene na dobrotvorni i obrazovni rad koji su počele u toj zemlji, pomažući i odgajajući ne samo tamošnje stanovništvo nego i svu djecu migranata koji su dolazili iz Europe, bježeći od bijede koja je pratila ratove.

Povjerenje u Božju Providnost

Sestre milosrdnice sv. Vinka stigle su u Argentinu 1934. odazivajući se hrvatskim franjevcima iz zadarske provincije Svetog Jeronima, koji su već djelovali u toj zemlji. Smještene su u maloj iznajmljenoj kućici u četvrti Dock Sud, u neposrednoj blizini luke Buenos Airesa.

Škola Cristo Rey u ćetvrti Dock Sud  (Foto: J.S.)

Škola Cristo Rey u ćetvrti Dock Sud  (Foto: J.S.)

Foto: - / -

Odmah su počele svoj obrazovni rad s djecom iseljenika iz raznih zemalja, a posebice s onima pristiglima iz Dalmacije. Na tome su mjestu, korak po korak i potpuno se pouzdajući u Božiju Providnost, uspjele sagraditi osnovnu školu, a poslije i srednju koja je već bila u punom pogonu godine 1947. U njoj su se smjestile mnoge mlade djevojke pristigle iz različitih krajeva Hrvatske koje su živjele sa sestrama dok su njihovi roditelji zarađivali kruh u novoj državi čiji su im jezik i običaji bili nepoznati.

Godine 1939. sestre su osnovale Provinciju Krista Kralja. Posvetile su se ne samo obrazovanju nego i radu u bolnicama i staračkim domovima. Danas družba vodi pet obrazovnih centara u Argentini u kojima se školuje više od tri tisuće djece i mladih. Imaju zvanja iz nekoliko zemalja, a s njima radi više od 450 laika. Također rade u bolnicama, misijama i staračkim domovima.

(Foto: J.S.)

(Foto: J.S.)

Foto: - / -

Njihov se rad nastavlja

Poslije godina truda i napornog rada, nastavlja se rad ove družbe. U argentinskom društvu obrazovale su naraštaje i naraštaje učenika u kršćanskom duhu, i u hrvatskoj zajednici gdje su postavile temelje Hrvatske male škole koja i danas djeluje. Vodi je skupina volontera i profesora koji dolaze iz Hrvatske, i koji predano nastavljaju školovati djecu trećih i četvrtih naraštaja Hrvata prenoseći im jezik, kulturu i vjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!