Glas Hrvatske

10:52 / 26.04.2020.

Autor:

Željka Jurković: vlasnica OPG-a

(Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

(Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

Foto: - / -

Zajedno s majkom, Željka je vlasnica Obiteljskog privrednog gospodarstva. Iako se OPG-ovci polako vraćaju na lokalne tržnice zbog popuštanja mjera tijekom pandemije koronavirusa, Željka je uspjela organizirati učinkovitu dostavu zahvaljujući odnosu s klijentima koje poznaje već dugi niz godina i koji vjeruju u proizvode njezinoga OPG-a.

Čime se bavite?

Unazad 17 godina imamo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojega se bavimo proizvodnjom jaja. 

Jeste li jedini koji radi u Vašem OPG-u? Kako se organizirate?

Nisam jedina koja radi, u OPG-u radimo moja mama i ja. Mama je zadužena za prodaju na samoborskoj tržnici i na kućnom pragu, a ja sam zadužena za brigu oko kokoši i dostavu jaja. 

Kako ste prilagodili Vaš posao dok tržnice nisu bile u funkciji? Kako uspjevate plasirati proizvode?

S obzirom da je nekoliko dana unaprijed bila najavljena mogućnost zatvaranja tržnica, proslijedili smo kontakte ljudima koji su dolazili kupovati jaja na tržnicu i rekli im da ćemo raditi dostavu. Kroz dvadesetak dana tijekom kojih tržnica nije radila svakodnevno smo ljudima dovozili jaja koliko su trebali, a sada kako tržnice rade po posebnom režimu, dio jaja nosimo na tržnicu i tamo ih prodamo, a dio jaja i dalje dostavljamo. 

Koji je najveći izazov u Vašem poslu?

Najveći izazov je svakako plasman proizvoda, jaja jesu jedna od osnovnih namirnica, ali su i namirnica koja ne moze dugo stajati pa ih je potrebno u kratkom roku prodati. 

Ima li državnih ili lokalnih poticaja? Koliko ih je teško dobiti?

S obzirom da sam unazad 4 godine ja nositelj OPG-a, kao mladi poljoprivrednik mogu dobiti poticaje, ali postoji jako puno dodatnih uvjeta koje OPG koji se prijavljuje za poticaje mora ispunjavati. Malim OPG-ovima su ti uvjeti jako teški za ispuniti pa se s obzirom na to većina nas ni ne prijavljuje na natječaje. 

Može li se živjeti od OPG-a kakav Vi imate? Može se nešto uštedjeti i investirati?

Od OPG-a se može živjeti pristojno, povremeno se može i uštedjeti nešto, ali ako je nekome cilj zarađivati veće svote novaca trebao bi imati veću proizvodnju i veće tržište.

Imate li neko iskustvo koje bi željeli podjeliti s našim čitateljima?

Nemam neki konkretni događaj koji bih željela podjeliti, ali željela bih reći da je bavljenje poljoprivredom, odnosno konkretno proizvodnjom jaja, jako lijep posao. Bez obzira što takva vrsta posla ne poznaje praznike i blagdane radite u opuštenoj atmosferi, organizirate se na način koji vama najbolje odgovara i s kupcima imate puno srdačniji odnos od onog kakav viđamo i doživljavamo po dućanima. 

Biste li preporučili otvaranje vlastitoga OPG-a mladima? 

Mladim ljudima bih predložila otvaranje OPG-a ako uistinu vole poljoprivredu, jer ako nemate ljubav prema takvoj vrsti posla, brzo ćete odustati. To je posao s puno uspona i padova, s malo slobodnog vremena i puno briga, ali je isto tako posao koji sami organizirate na način koji vama odgovara, radite ga zajedno sa svojom obitelji što vas dodatno povezuje i zbližava i to je posao koji vam vraća svaki vaš i najmanji trud kroz konkretne plodove rada vaših ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!