Vegetarijanac sam pune dvadeset i
četiri godine. Vegetarijanac, ne vegan. Sjetimo se, vegetarijanci ne jedu meso, ali ne izbjegavaju ostale blagodati koje proizvode životinje poput krava, koza
ili kokoši, prvenstveno tu mislim na jogurt, kefir i jaja. Kako sam dugo
vegetarijanac, uspio sam biti pionirom toga u nas bez ikakve namjere da
postanem i na neki način sam pratio modifikaciju Lijepe naše u ovom segmentu.
S obzirom na moju priličnu
konstituciju, ljudi se često začude da sam vegetarijanac. Uglavnom je
predrasuda kako su vegetarijanci ili vegani mršavi te sitne građe, ali bez
obzira na ideološki segment, često je upravo krvna grupa presudna. Zemljani s
A+ krvnom grupom imaju često predispozicije postati vegetarijancima, a i ostale
krvne grupe znaju što vam je bitno u prehrani pa ih nemojte ignorirati. I sam
sam vlasnik navedene vegetarijanske krvne grupe pa moje vegetarijanstvo ne trpi
zbog odricanja jer miris i okus mesa su mi neveseli te strani.
Predložak za moje ideološko
vegetarijanstvo došlo je iz empatije koja se stvarala u djetinjstvu. Kako sam
zbog problema s dišnim organima nekoliko svojih najranijih godina konzumirao
ruralni život s bakom i djedom, ne bi li spriječio da me napadne astma, tako
sam i kasnije kompletne ljetne praznike provodio na selu. Tamo su me dopale i
neke dužnosti, a jedna od njih bila je hranjenje svinje. Cijelo ljeto je mali
Robert hranio pajceka, veselio ga hranom svako jutro, gledao kako trči po za
njega ograđenom prostoru te se posljedično vezao za životinju, kako bi kasnije
svjedočio kolinjama na kojima je ta ista životinja odlazila pod nož. Taj dio
odrastanja je definitivno ostavio traumu koja je kasnije utjecala i na odluku
da postanem vegetarijanac. Kroz djetinjstvo sam uvijek nekako zaobilazio meso,
na mom maloljetnom jelovniku prolazilo je samo nešto faširano ili dimljeno, ali
definitivno sam presudio i tome prije gotovo četvrt stoljeća.
Zbog načina prehrane cijeli život
muku mučim s predrasudama i restoranima.
Kao klinca su me često i u mojoj
široj obitelji gledali poput bolesnika kada sam rekao da ne jedem meso. Iako
vegetarijanski restorani u Americi postoje još od pedesetih godina prošlog
stoljeća, ako ne i dulje, ranih devedesetih u nas bilo je prilično teško
gurmanski egzistirati. Nije bilo proizvoda za kuhanje kod kuće koje ste mogli
koristiti za svoje bezmesno egzistiranje, dok u restoranima je vegetarijanska
prehrana izgledala tako da ste proslijedili svoje glavno (mesno) jelo susjedu
do sebe te jeli priloge. Danas je situacija na vrlo pristojnoj razini, ali neki
srednjostrujaški restorani još uvijek ne doživljavaju Vege potrebe, smatrajući
to nepotrebnim.
Iako nisam od kulta hrane, ne
kuham mnogo te me kuhinja ne privlači kao neke druge prostorije u stanu, uspio
sam pronaći nužne prehrambene proizvode koje kombiniram sa suplementima te sam
u solidnoj fizičkoj formi i nemam problema s energijom.
Naravno, opet se vraćamo na krvnu
grupu, ako i odlučite biti vegetarijancem ili veganom, morate biti oprezni te
dobro istražiti na koji način kompenzirati nutricionistički kvalitete koje vam
donosi meso. Meso je naravno teška hrana i doktori kažu kako je generalno treba
reducirati ako već ne i izbaciti iz prehrane, ali bilo bi licemjerno da ja to
namećem. Uostalom kako tražim da drugi poštuju moje životne različitosti, isto
tako neću propovijedati nikome što i kako treba jesti. Iako sve češće čujem
kako ljudi sve manje konzumiraju meso u svojoj svakodnevnoj prehrani, poznajem
iznimno malo vegetarijanaca. U stvari poznajem više bivših Vege konzumenata
nego onih koji i danas to prakticiraju.
Što reći na kraju?
Uvijek sam za empatiju, isto tako
sam i za empatiju prema životinjama, ali nikome neću govoriti što treba ili ne
treba raditi u svom egzistiranju.
Live and let live.
Mahalo & aloha,
Robert Mareković