Korice knjige (Foto: matis.hr) Korice knjige (Foto: matis.hr)

"Zašto smo takvi kakvi jesmo? Što nam je obilježilo život? Što nam daje snage, kada je najteže da se dignemo i idemo dalje? Možda prerijetko sebi postavljamo takva pitanja? Ali to možemo činiti potaknuti i tuđim pričama i tako ojačati sebe. Zbog toga i ova posebna priča, koja zorno prikazuje život jedne žene i jednog kraja. Roman “Zaustavljeni su krici, al’ nisu duše” Zorice Krajinović je njezin prvijenac, a koji za hrvatsku čitalačku stvarnost ima višestruki značaj. Prvo, Bosanska Posavina o kojoj Zorica piše je vjekovno identitetsko hrvatski prostor o kojemu se uistinu malo piše, a u ovom djelu prvotno mjesto događaja su Vrila Donja u Bosanskoj Posavini. Drugo, gospođa Krajinović piše čistim hrvatskim narodnim narječjem, koji se govori upravo u Bosanskoj Posavini. I treće, najvažnije jest neizmjerna potreba da povijest Bosanske Posavine živi. Svojim djelom “Zaustavljeni su krici, al’ nisu duše” tomu gospođa Krajinović daje nemjerljiv doprinos, jer piše s ljubavlju, bez osvete i s pijetetom", stoji u pogovoru knjige.

Zorica Krajinović-Marinić je rođena 1962. godine u Bosanskoj Posavini. Osnovnu školu pohađala je u Vrelima, Grku i Vinskoj. U Slavonskome Brodu završila je gimnaziju i medicinsku školu. 1981. godine odlazi u Švicarsku. Školovanje u Švicarskoj:
- Certificate of Advanced Studies Gerontologie
- Certificate of Advanced Studies Palliative Care
- SVEB 1 (studij za obrazovanje odraslih osoba).
Bila je mentorica budućim njegovateljima i studentima sestrinstva.
Radila u bolnicama Embrach, Bülach, Zollikerberg. Trenutačno radi u Sveučilišnoj bolnici Zürich. Udana je i majka dva odrasla sina.

Predstavljanje knjige održat će se u ponedjeljak 21. listopada u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.