Foto: plakat Foto: plakat

Okupljaju pedeset članova, a do sada su ostvarili više od sedamdeset projekata. Ponosni su što je na njihovim manifestacijama do sada bilo više od 10 tisuća ljudi, a posjećuje ih sve više pripadnika različitih etničkih zajednica u Vječnome gradu. Tako ispunjavanju svoju zadaću promicatelja Lijepe Naše u talijanskoj prijestolnici i šire. 

- Želimo našoj djeci prenijeti ljubav prema hrvatskim korijenima, kako bi mogla nastaviti tradiciju i širiti je - rekla je Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.

Prisjećajući se početaka, dopredsjednica Udruge Zrinka Bačić dodaje da se najbolje stvari u životu događaju spontano pa se tako i ideja o osnivanju Mozaika rodila za vrijeme jedne obiteljske večere. Članovi Mozaika itekako cijene zajedništvo pa su njihovi članovi pripadnici svih naraštaja, ali i drugih naroda. Talijan Leonardo Ceci velik je prijatelj Hrvatske i njihov vjerni član. Za vrijeme Domovinskoga rata mnogo je učinio za našu zemlju, a danas pak kaže, da je bogatiji čovjek, jer je upoznao hrvatski narod. 

Članovi Udruge promiču Hrvatsku kroz turizam, gospodarstvo, kulturnu baštinu i gastronomiju. Nerijetko članice nastupaju i na talijanskim televizijskim postajama i upoznaju Talijane s onim najboljim iz Hrvatske. Ipak najbitnije je sve to prenijeti na najmlađe.

Dragan Alvir, Hrvat podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, čini sve kako bi svoju djecu zainteresirao za korijene. Najveća im je želja, kaže Alvir, da se jednoga dana vrate doma.

--- BEZ NASLOVA ---

Sretan rođendan Mozaiku (Foto: ustupljene fotografije)

9 fotografija

U promicanju hrvatske kulture i jezika te unapređivanju suradnje između Hrvatske i Italije pomaže im i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

– Oni nadahnjuju ostale zajednice u Europi. U pripremi je tako nov projekt u suradnji s Hrvatima iz Stuttgarta. Osim što promiču Hrvatsku u Italiji, raznim projektima povezuju Hrvate iz Europe s ostatkom svijeta - istaknula je Croatiana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske.

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš čestitao je Udruzi peti rođendan i rekao da će i ubuduće imati njihovu podršku, a ona im je itekako potrebna jer suvremeni hrvatski doseljenici za razliku od moliških Hrvata nemaju gotovo nikakav status u Italiji.

Konzulica RH u Milanu Iva Pavić rekla je da se intenzivno radi na priznavanju hrvatskoga kao manjiNskog jezika u Trstu i pokrajini Furlaniji Julijskoj krajini. Bio bi to velik iskorak za njih.

U povodu obilježavanja 5. obljetnice udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim uručila je povelje najzaslužnijima pa tako i Hrvatskoj radioteleviziji. Zlatnu povelju za dugogodišnju suradnju i nesebičan doprinos udruzi dobila je i novinarka Samostalnog odjela Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske i međunarodnog kanala Glasa Hrvatske Ivana Perkovac.

Ivana Perkovac (Foto: ustupljena fotografija)

I u Molise je ovih dana stiglo veliko priznanje. Dosadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na kraju mandata dodijelila je i Antonelli D'Antuono povelju i odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za poseban doprinos u očuvanju identiteta moliških Hrvata. Ona je jedina moliška Hrvatica koja je dobila takvo priznanje.

Proslava je završila koncertom klasične glazbe violinistice Lorene Miline i pijanista Ante Milića. Upriličene je izložba fotografija "Dodir svjetla" Ane Vlahov te izložba kazališnih kostima "Alicia i bijeli zec" kostimografkinje Mirjane Šarac Ban.