(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

U Rimu nije mogla pronaći posao u struci pa se posvetila svojoj velikoj ljubavi i strasti - šivanju. "Reciklirane" svilene kravate, spojila je u jednu maramu zanimljiva kolorita i oblika i stvorila tako nov suvenir s hrvatskim povijesnim obilježjem.

(Foto: screenshot/HRT)

- Kravata ako se rastavi baš na sastavne djelove - to je jedna prekrasna svila, visoko vrijedan materijal koji je šteta ne iskoristiti, a ako nam se ne sviđa više u formi u kojoj smo je koristili može postati ili jedna prekrasna ogrlica ili jedna mala boršica, na kraju - jedna slika - objašnjava pokretačica projekta Recycle Tie Ana Kovačević.

- Nama koji živimo u Italiji često kad kažete da dolazite iz Hrvatske, onda kažu: "Joj kako vi imate lijepo more!"... a kako mi, eto, imamo i kravatu, onda sam htjela da se poveže ta ideja kravate i mora. Tako je nastala i slika -dodaje Ana.

Ana Kovačević (Foto: screenshot/HRT)

A kakvu sliku imaju Talijani o Hrvatima?

- Ovisi, ako su bili u Hrvatskoj onda znaju. Ako nisu, još nas zamišljaju kao jako siromašnu ili jako zatvorenu zemlju - kaže.

(Foto: screenshot/HRT)

Kako bi promijenila tu pecepciju, počela je u suradnji s udrugom Hrvatsko-talijanski mozaik Rim organizirati radionice izrade kravate te za njih zainteresirala sve naraštaje i narode u talijanskoj prijestolnici i šire: - Došli smo zajednički na ideju da predstavimo kravatu kao hrvatski proizvod i da u isto vrijeme potaknemo ljude na manualni rad i na kreativno izražavanje i recikliranje. Na taj način ljudi upoznaju zemlju, tradiciju,kulturu. Kući se vraćaju s originalnim suvenirom i lijepim podsjetnikom na zemlju iz koje potječe sinonim za eleganciju koji je osvojio svijet.