(Foto: Marko Prpić/ Pixsell) (Foto: Marko Prpić/ Pixsell)

Studij je zamišljen kao dvodisciplinarni studij, u kombinaciji s filozofijom i kulturom, latinskim jezikom, komunikologijom, kroatologijom, povijesti ili sociologijom. Tijekom pet godina studenti će imati priliku razvijati znanja i sposobnosti vezane uz stanovničku i iseljeničku problematiku, temeljem kojih će pridonositi razvoju cjelokupne hrvatske populacije.

- Predviđeno je sudjelovanje sveukupno više od 40 profesora i stručnih suradnika. Među predmetnim profesorima imamo demografe, ekonomiste, jezikoslovce, filozofe, komunikologe, kroatologe, povjesničare, politologe, pravnik i sociologe -  ispričao je pročelnik Hrvatskih studija, prof. dr. sc. Mario Grčević.

Ukupno razumijevanje stanovništva kao najvažnijeg čimbenika svakog društva i prostora omogućit će zapošljavanje u sustavima nacionalne, regionalne i lokalne uprave, hrvatskim predstavništvima u inozemstvu, znanstveno-istraživačkim ustanovama, sigurnosnim sustavima i slično.

Mario Grčević i Ivana Perkovac

Mario Grčević i Ivana Perkovac

7:36

- Posebne upisne kvote za Hrvate izvan Hrvatske već postoje na Hrvatskim studijima te oni mogu upisati studij koji žele, neovisno o našemu smjeru. Trenutačno imamo otežane uvjete prijave na studijski program Demografija i iseljeništvo, iako je prije nekoliko dana Senat Sveučilišta u Zagrebu odobrio naš program. Studenti koji su zainteresirani mogu se prijaviti putem naših mrežnih stranica. Ovih dana očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja a za hrvatske studente na našem novom smjeru - dodao je pročelnik Grčević. 

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva znanstvena je novina po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku.