Foto: croatianwomennetwork.com Foto: croatianwomennetwork.com

Mreža hrvatskih žena/Croatian Women's Network (CWN/MHŽ) treći put održala je međunarodnu konferenciju kojom se žele istaknuti postignuća žena u poslovnom svijetu i ukazati na njihov doprinos. 

Središnja je tema ovogodišnje konferencije položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu, o čemu se govorilo na predavanjima i panelima. Nagrade su dodijeljene Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.  

Konferencija pod geslom "Podržimo jedna drugu"  

Foto: Glas Hrvatske

Među dobitnicama nagrada je ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac, kao i žene iz raznolikih područja rada - Ksenija Abramović, Zrinka Bačić, Carolina Borojević, Antonella D'Antuono, Suzana Flanz, Gloria Jurešić, Zorka Kinda-Berlakovic, Sara Kolak, Đurđica Orepić, Anita Martinac, Josipa Petrunić, Marija Perić, Marija Selak, Nikolina Sesar, Branka Salopek Sondi, Ivana Tkalčić, Kathryn Tešija, Ana Tomašković, Ana Jurinjak Tušek i Tea Žakula.  

Osnivačica MHŽ-a Caroline Spivak kazala je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti. Poručuje da žene moraju poticati žene jer će time ojačati svoj položaj.  

Jača žensko poduzetništvo

- Žene mogu pozitivno utjecati na sva područja života i pridonijeti boljitku. No, i danas postoji veliki raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama žene se čak i ne smatraju osobama. Nemaju prava kao što su ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo - istaknula je Spivak.  

Kao pozitivan primjer navela je trendove u Kanadi i sličnim zemljama, gdje žensko poduzetništvo sve više jača.  

- Na konferenciji žene ne pokazuju samo ono što znaju i što mogu, nego se i umrežavaju kako bi jedna drugu podržale. Podsjetila bih na riječi Madeleine Albright koja je rekla: 'Kao podršku bih željela da me podrže sve žene, a drugo mi nije bitno' - rekla je Ivana Perkušić iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i broji više od pet stotina članova.