Glas Hrvatske

10:30 / 03.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Potpora obiteljima s više djece

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Županija Zapadnohercegovačka obiteljima s troje djece daje 42.000, četvero 84.000, a onima s petero čak 126.000 KM.

Za svako treće i iduće dijete Županija Zapadnohercegovačka će izdvajati po 500 konvertibilnih maraka mjesečno do napunjene djetetove sedme godine, kazao je dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević obrazlažući novu proračunsku stavku – tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece koja je rebalansom proračuna za ovu godinu planirana u iznosu od 3.300.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o iznosu koji bi obiteljima s troje I više djece trebao biti raspoređen u četiri mjeseca 2022 godine.


U izjavi za RTV Herceg-Bosne Kraljević ističe kako će ova stavka u proračunu za 2023. godinu biti povećana na oko 10 milijuna konvertibilnih maraka. Naknada je vezana za dijete, te se mjera odnosi na svako treće, četvrto, peto… dijete koje će u trenutku stupanja na snagu zakona, koji bi svjetlo dana trebao ugledati kroz nekoliko dana, imati ispod sedam godina.


Naime, Vlada ŽZH bi kroz idući nekoliko dana trebala usvojiti te u skupštinsku proceduru uputiti zakon kojim će biti definirani kriteriji i načini raspodjele sredstava s navedene proračunske stavke. Zakon bi se zajedno s rebalansom proračuna ŽZH trebao naći na idućoj sjednici Skupštine ŽZH. Cilj zakona je olakšati svakodnevicu višečlanim obiteljima, odnosno obiteljima s troje i više djece, odnosno uz ostale mjere koje Vlada ove županije zajedno s gradovima I općinama već primjenjuje osigurati opstojnost Hrvata u Bosni I Hercegovini.


(Dnevnik.ba)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!