Glas Hrvatske

11:26 / 26.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

Predstavljamo monografiju "Naše zlatne ruke – Tradicijski i umjetnički obrti Hrvatske"

Fotomonografija "Naše zlatne ruke – Tradicijski i umjetnički obrti Hrvatske"

Fotomonografija "Naše zlatne ruke – Tradicijski i umjetnički obrti Hrvatske"

Foto: snimka zaslona / facebook

Znate li tko su čohači, stupari, kundačari, suknostriže, karikari, nožari… Možda će vam biti lakše ako navedemo  lončare, tesare, izrađivače drvenih igračaka, kolare - najčešće obrte u Hrvatskoj. Pregled odabranih aktivnih tradicijskih i umjetničkih obrta u Hrvatskoj kao i onih koji nestaju donosi nam nova dvojezična fotomonografija "Naše zlatne ruke – Tradicijski i umjetnički obrti Hrvatske" u nakladništvu Hrvatske obrtničke komore i izvršnog nakladnika Meridijani. 

Ovo raskošno djelo izdano je povodom proslave 170. obljetnice HGK. Urednica je prof. Petra Somek, autori teksta prominentni stručnjaci iz područja etnologije, povijesti umjetnosti, povijesti i dr., a autori fotografija Saša Pjanić, Jurica Galić Juka i Romeo Ibrišević koji su obrtnike fotografirali po cijeloj Hrvatskoj.


Danas imamo  registrirano više od 100.000 obrta, a 180 ih ima status tradicijskog ili umjetničkog obrta - gdje su za tradicijske koji se oslanjaju na tradiciju i koriste pretežno ručni rad potrebne posebne zanatske vještine, a umjetnički obrti podrazumijevaju proizvode i usluge visoke estetske vrijednosti, naglašene kreativnosti i osobne prepoznatljivosti majstora obrta – umjetnika.

Tradicijski i umjetnički obrti neprocjenjiv su dio nasljeđa, a budući da često nisu gospodarski isplativi i teško se nose s konkurencijom jeftine industrijske proizvodnje, nerijetko se njima bave još samo starije generacije i mnogi su obrti pred nestajanjem. Svjesni smo da su te djelatnosti  iznimno važne za našu baštinu i za naš lokalni, regionalni i nacionalni identitet, pa  je potrebno usprkos izazovima s kojima se obrtnici susreću uložiti sve napore kako bi se sačuvali i održali. 

Galerija
Glazbar Franjo Juzbašić, Bošnjaci, Foto: Saša Pjanić/-
Majstor kovač Franjo Vinković, Đakovo, Foto: Saša Pjanić/-Licitarka Renata Gorišek-Prstec, Karlovac, Foto: Saša Pjanić/-Vesna Jakić, Ruta Cres (prerada otočke vune i umjetnički proizvodi), Foto: Saša Pjanić/-

Jedan važan iskorak prema očuvanju autohtonih hrvatskih obrta i njihovih vrijednosti za hrvatsko nematerijalno kulturno nasljeđe i identitet je i ova fotomonografija koja, uz opise i povijest, prikazuje i primjere dobre prakse predstavljajući danas aktivne obrtnike.

Novinarka Glasa Hrvatske Mirjana Žugec Pavičić bila je na svečanoj promociji 14.3.2023. i razgovarala s Daliborom Kratohvilom, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore, urednicom Petrom Somek i koautoricom dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a njihove dojmove i značaju fotomonografije za očuvanje hrvatskih obrta možete poslušati u emisiji Hrvatima izvan domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!