Glas Hrvatske

21:38 / 16.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatima izvan domovine -3. sat

Naše zlatne ruke

Naše zlatne ruke

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Govorimo i o hrvatskoj tradiciji. Ističemo hrvatske obrtnike, a povod je predstavljanje knjige NAŠE ZLATNE RUKE. 

U Hrvatskoj je danas registrirano više od 100.000 obrta, ali samo nešto više od 180 njih steklo je status tradicijskog, umjetničkog obrta, a licitarski i medičarski obrt na sjeveru Hrvatske te tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja na listi su UNESCO-a.


Hrvatski skladatelj Alan Kljajić koji trenutno živi i radi u Munchenu, vratio se početkom ožujka u Zagreb kako bi bio na praizvedbi svojeg oratorija "Stabat mater" u crkvi sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru, u programu Pasionske baštine. Djelo su praizveli solisti Antonija Dunjko i Marko Antolković, Komorni zbor Sveučilišta u Zagrebu, zatim mješoviti zborovi Capella Odak i Capella Zinka te Orkestar mladih glazbenika pod ravnanjem maestre Jasenke Ostojić. Ubrzo nakon zagrebačke praizvedbe djelo je iznjedrilo pohvale publike i kritike, a  isti glazbeni kolektiv, ali pod ravnanjem maestra Matije Fortune, praizveo je oratorij i u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova.


Australski nogometni klub "North Geelong Warriors" iz Geelonga, grada sedamdesetak kilometara udaljenog od Melbournea, prošlog je vikenda održao tradicionalnu manifestaciju FEŠTA, drugu po redu nakon pandemijske stanke.

HID160320233

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!