Glas Hrvatske

11:40 / 17.09.2017.

Autor: Silvija Bionda

Etiketa iza koje stoji kvaliteta – Hrvati opet među najboljim maslinarima

Maslinovo ulje, kraljica okusa Mediterana (Foto: pexels.com)
Maslinovo ulje, kraljica okusa Mediterana (Foto: pexels.com)
Foto: - / Pexels

Koliko je kapljica znoja uloženo u kapljicu kvalitetnog maslinovog ulja, znaju samo oni koji od nje žive i s njom žive. I taj se osjećaj pripadnosti maslini osjeća i prepoznaje.

Zato su Hrvati jedni od najcjenjenijih svjetskih maslinara, a Istra najuspješnija maslinarska regija svijeta. Dva puta potvrdio Flos Olei, talijansko - engleski vodič kroz izvanredna ekstradjevičanska maslinova ulja.

Osvajamo i medalje izvrsnosti diljem svijeta. S prestižne njujorške manifestacije New York International Olive Oil Competition kući smo odnijeli čak 22 priznanja. Vergal novigradske Lagune proglašen je najboljm u klasi delikatnih monosortnih ulja sjeverne hemisfere. 

Maslinari sa Šolte i Hvara, iz Labina, Rovinja, Poreča, Umaga i ostalih gradova natjecatelja osvojili su zlatna i srebrna odličja, u konkurenciji 800 uzoraka iz 26 zemalja.  

Život s maslinom

Maslina je i hrana i lijek i ljubav, kažu oni koji se bude i snivaju s uzgojem čvrste stablašice. Živi tisućama godina na istarskom poluotoku, otocima priobalja i dalmatinskom kršu. Drevna ljepotica bila je i ostala simbol zdravlja i dugovječnosti, a njezini plodovi zlato koje ne gubi na vrijednosti. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Nacionalnom parku Brijuni živi starica koja daje plodove i nakon 1600 godina. Ona je jedna od najstarijih maslina na Mediteranu čija je burom otkinuta grana poslužila kao materijal za drveni okvir naočala koje je bračni par iz Prezida darovao papi Franji. 

Lun, veliki maslinik

Na škrtoj zemlji otoka Paga, u Lunu, svoje korjenje ispreplela je i maslina koju se smatra najstarijom na Mediteranu. Okružena tisućama stabala divljih maslina, do kojih vode tek rijetki putokazi, prema kojima ljudska noga nije koračala stoljećima. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kapljice lunskog ulja spominju se i u receptima prve kuharice zapadnog svijeta iz prvog stoljeća, autora Marka Gabija Apicija. 

Najsnažniji stroj za preradu maslina na Sredozemlju

Jedan od najvrjednijih spomenika koji govori u prilog fascinantnoj tradiciji maslinarstva u Hrvatskoj arheološki je lokalitet Muline iz 2. stoljeća, s gospodarskim objektom za preradu grožđa i maslina.

Postoje utemeljene pretpostavke da se upravo u Mulinama, u antičko doba, nalazilo središte proizvodnje čuvenog liburnskog maslinovog ulja. Antička uljara jedinstven je kompleks za preradu maslina, prešom i skladištem, uz uljare u Barbarigi i Červaru. 

Proizvodnja maslinovog ulja na starinski način uz pomoć konja i mlina (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Nekada su se mljevene masline nosile ručno u torbama i zatim prešale, a procjenjuje se da je uljara u Mulinama mogla preraditi oko četiri tisuće kila maslina dnevno. Pogon se smatrao jednim od najmoćnijih strojeva onoga doba na Sredozemlju. 

Ulje se proizvodilo i u gospodarskim vilama diljem otoka. Tako su u villi rustici pronađeni ostaci kamenih preša za obradu ulja. O tradiciji dugoj čak dva milenija svjedoče i rimski ostaci tijeska za preradu maslina te ostaci suhozidova u najvećem polju otoka.

„Otok Ugljan, otok ulja i maslina" 

Ugljan danas ima oko 200 tisuća stabala maslina od kojih su mnoga stara od tisuću do dvije tisuće godina. I danas tamo ima uspješnih maslinara i mnogo rodnih njegovanih stabala maslina, no još je ipak daleko od onoga što može dati (što je nekad davao) i koliko ga u tom smislu treba čuvati i usmjeravati. Otok se već dulje vrijeme promovira pod sloganom „Otok Ugljan, otok ulja i maslina". 

Maslinovo ulje i kanabis? 

Maslinovo ulje u novije vrijeme pronaći ćete u receptima čokoladnih torti, Amerikanci ga kombiniraju s kanabisom, a na hrvatskom se tržištu pojavio i domaći eko čaj od lišća masline. 

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Svoja vrata otvorila je i prva Kuća istarskog maslinovog ulja, muzej koji će domaćim i stranim gostima približiti kulturu maslinarstva na poluotoku, proglašenim najboljom maslinarskom regijom svijeta.

Foto: Museum olei Histriae/Facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!