Glas Hrvatske

06:02 / 07.06.2023.

Autor: Tomislav Šikić

5. Balogijada u spomen na Zvonimira Baloga

Balogijada

Balogijada

Foto: Balogijada / ustupljena fotografija

5. Balogijada, nacionalna (osnovnoškolska) učenička manifestacija vezana uz književni i likovni opus Zvonimira Baloga održava se u njegovom rodnom kraju. Balog, likovni i književni umjetnik, ali i učitelj likovnog odgoja u Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Ivanu Žabnom pokraj Križevaca djelovao je 60-ih godina 20. st. 


OŠ "Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, u kojoj je Balog radio kao učitelj, organizator je Balogijade, a manifestaciju priprema i vodi učitelj Tomislav Hrebak.


SUDIONICI su učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske koji pod vodstvom svojih mentora sudjeluju u krasnoslovno-scenskom i likovnom natječaju Balogijade.


Ove godine na 5. Balogijadi sudjelovalo je više od 1100 učenika iz 155 hrvatskih osnovnih škola.


STRUČNA PROSUDBENA POVJERENSTVA U NATJEČAJU:


1. krasnoslovno-scenski natječaj

a) Barbara Rocco, filmska, televizijska i kazališna glumica, redateljica i scenaristica

b) Zvonimir Ilijić, kazališni, filmski i televizijski redatelj i scenarist

c) Sunčana Zelenika Konjević, kazališna, filmska i televizijska glumica i voditeljica;


2. likovni natječaj

a) Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

b) Ranka Javor, povjesničarka umjetnosti i komparatistica

c) Manuela Vladić Maštruko, akademska slikarica i ilustratorica.


PARTNERI BALOGIJADE su:

Ministarstvo kulture i medija

Općina Sveti Ivan Žabno

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske

Nacionalni park Krka

Izdavačke kuće (Katarina Zrinski, Mozaik knjiga, Profil knjiga, Školska knjiga)


Svečani program završne svečanosti održava se u Balogovu rodnom Svetom Petru Čvrstecu pokraj Križevaca – laureati krasnoslovno-scenskog natječaja izvodit će Balogovu poeziju iz zbirke Jednodžeki Ok, a laureati likovnog natječaja Balogijade otvorit će likovnu izložbu najuspjelijih učeničkih radova s 5. Balogijade.


Natječaj je bio otvoren do 8. svibnja, a rezultati su objavljeni 29. svibnja 2023. godine.


DOSADAŠNJI USPJESI/DOSEZI MANIFESTACIJE:


- oko 4000 učenika sudionika Balogijade u prvih 5 godina njezina održavanja (2019. – 2023.)

- više od 200 hrvatskih osnovnih škola sudionica u dosadašnjim natječajima Balogijade

- objava jubilarnog izdanja Nevidljive Ive 2022. godine, povodom više od 50 godina od objave prvog izdanja 1970. godine – prvo izdanje Balog je napisao kao učitelj u Svetom Ivanu Žabnu šezdesetih godina 20. st., a ovo jubilarno izdanje Nevidljive Ive (izdavač Katarina Zrinski iz Varaždina) likovno su opremili laureati likovnog natječaja 3. Balogijade (2021. godine)

- organizacija i provedba Jubileja Zvonimira Baloga, sedmodnevnog bogatog programa povodom 90. obljetnice Balogova rođenja (Križevci, svibanj 2022.), u kojemu su sudjelovali i laureati Balogijade (https://balogijada.hr/images/Plakat_Jubilej.webp)

- 4. Balogijada (2022. godine) – u sklopu teme natječaja Veseli zemljopis ostvarena je suradnja sa 16 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode koji su laureatima natječaja (i njihovim roditeljima) omogućili nagradne ulaznice u parkove, a od 27. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine izložba likovnih učeničkih radova s 4. Balogijade postavljena je u Nacionalnom parku KrkaVijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!