Glas Hrvatske

18:00 / 17.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Lucija Ljubić dobitnica nagrade HAZU "Stipan Bilić Prcić"

Lucija Ljubić na dodjeli nagrade u HAZU

Lucija Ljubić na dodjeli nagrade u HAZU

Foto: ustupljena fotografija / -

Teatrologinja Lucija Ljubić za knjigu "Od prijestupnice do umjetnice" dobitnica je književne nagrade koja nosi ime hrvatskoga iseljenika Stipana Bilića Prcića.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 13. prosinca održana je svečana dodjela Književne nagrade koja nosi ime hrvatskoga iseljenika Stipana Bilića Prcića. Nagradu dodjeljuje Zaklada HAZU iz fonda koji joj je ostavio taj hrvatski iseljenik. Ovogodišnja dobitnica je teatrologinja Lucija Ljubić za knjigu "Od prijestupnice do umjetnice" u kojoj je sustavno opisan i protumačen fenomen ženskog izvođačkog iskustva u hrvatskom glumištu i u njegovu užem kulturnom, društvenom, političkom i uopće javnom okruženju. Nagradu su uručili predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić i ravnateljica Zaklade Sara-Sanela Butorac.


Akademik Zvonko Kusić podsjetio je da je Zaklada HAZU osnovana 1993., a da je i Hrvatska akademija osnovana po principu zaklade zahvaljujući donaciji biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Podsjetio je da je iseljenik Stipan Bilić-Prcić, koji je bio trgovac i pučki pjesnik, nakon smrti 2012. oporučno Zakladi HAZU ostavio velik novčani iznos i nekretninu u Zagrebu te je Zakladin najveći pojedinačni donator. Njegova je želja bila da se sredstva doniraju za književne nagrade elitnim piscima na hrvatskom jeziku i potporu učenicima imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića.


Lucija Ljubić šesta je dosadašnja dobitnica ova nagrade, istaknuo je Kusić, a raniji su bili Milko Valent, Anka Žagar, Helena Sablić Tomić, Julijana Adamović i Borben Vladović.


Knjigu Lucije Ljubić "Od prijestupnice do umjetnice" akademik Kusić je ocijenio djelom koje je nedostajalo jer ono prati dosad neistraženu temu prisustva žena na hrvatskim pozornicama tijekom više od 150 godina i u vrijeme kada to politički, društveno i kulturološki nije bilo dobro prihvaćeno. 

- Ova knjiga može zaista poslužiti svima, jer ona se ne bavi samo ženama, već se kroz nju zrcali povijesni razvoj hrvatskog kulturnog identiteta, te političke, društvene i druge promjene koje se na neki način reflektiraju u odnosu na žene”, kazao je Kusić.


Odluku o dodjeli nagrade Luciji Ljubić donio je Razred za književnost HAZU čiji je tajnik akademik Pavao Pavličić napomenuo da ova nagrada postoji tek kratko vrijeme, ali se već ocrtava njezin profil kao nagrade kojom se želi obuhvatiti različite književne discipline, od proze, poezije, esejistike do filologije i dalje, pri čemu se uvijek u obzir uzima i nekoliko prethodnih godina.


Knjiga "Od prijestupnice do umjetnice" objavljena je 2019. u zajedničkoj nakladi osječke Akademije za umjetnost i kulturu te zagrebačkog nakladnika MeandarMedije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!