Glas Hrvatske

15:30 / 15.01.2022.

Autor: Tatjana Rau

Dominikov mozaik za Hrvatsku

 Mozaik Dominika Aničića

Mozaik Dominika Aničića

Foto: ustupljena fotografija / -

U čast 30. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, četrnaestgodišnji Dominik Aničić napravio je mozaik u obliku hrvatske zastave od keramičkog otpada u stolariji svoje škole Carson Graham Secondary' u North Vancouveru.  

''To je stvarno bilo iznenađenje za cijelu obitelj! Tako smo bili ganuti. I ponosni na Dominika! Kad na djelu vidiš kako se ta ljubav prema Hrvatskoj prenosi na vlastitu djecu, a njeguje se u obitelji od malih nogu, i kroz sve ono što mi ovdje činimo za lijepu i dragu našu domovinu. A, živimo tu ljubav stalno, i rječju, i djelom, i srcem!'',  govori Dominikov otac Zvonimir, podrijetlom s otoka Brača.


Dominik je jedno od četvero djece rođenih u braku Kristine i Zvonimira Aničića koji žive i rade u Vancouveru, u Kanadi. Ovaj mozaik, prema njegovoj želji, krasit će stolić za dnevni boravak u obiteljskoj kući. Bilo je to posvemašnje iznenađenje za roditelje koji nisu znali što je njihov sin odabrao kao temu za svoj školski projekt. Ovaj predivan rad mladog Dominika izaziva dodatno ganuće, s obzirom na činjenicu da je dječak rođen s hendikepiranom desnom rukom i do svoje četvrte godine pretrpio je nekoliko operacija.

Dominik Aničić

Dominik Aničić

Foto: ustupljena fotografija / -

Uz ove vještine, Dominik svira tamburicu i trubu u školskom glazbenom sastavu te igra nogomet. I u tome se vidi utjecaj obitelji, s obzirom da je otac Zvonimir vrlo aktivan član hrvatske zajednice u ovom kanadskom gradu - voditelj je Tamburaškog orkestra Kardinal Stepinac u Vancouveru, a odnedavno po treći put izabran kao jedan od predstavnika kanadskih Hrvata u Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH.


- Kako je ovih 30 godina brzo prošlo!, priča Zvonimir.

- Na današnji dan Međunarodnog priznanja Hrvatske, prije tih 30 godina, imali smo navečer svetu Misu u našoj župi i crkvi Prečistog Srca Marijina. Crkva je bila dupkom puna! Bili smo svi u našim narodnim nošnjama, imali zastave, a naš ansambl pjevao je božićne pjesme jer ''rodila se Hrvatska''! Sjećam se kao da je jučer bilo! Bilo je divno!


Danas je i u ovoj brojnoj hrvatskoj zajednici u svijetu pandemija koronavirusa učinila svoje te su aktivnosti zajednice i okupljanja svedena na minimum. No, i to će proći. Vratit će se ponovo oni lijepi dani zajedničkih projekata, druženja, blagdanskih i prazničkih proslava, češći dolasci u domovinu.


I ovom prigodom će se u hrvatskoj župi i crkvi Prečista Srca Marijina slaviti sveta Misa u čast međunarodno priznate, neovisne, slobodne Lijepe Naše! Ne u tako velikom broju i raskošno kako se to činilo, ali ne manje velikoga i punoga srca ljubavi za domovinu!

Obitelj Aničić u crkvi Prečisto Srce Marijino, Vancouver

Obitelj Aničić u crkvi Prečisto Srce Marijino, Vancouver

Foto: ustupljena fotografija / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!