Glas Hrvatske

19:22 / 16.03.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Srebrenica - stolno mjesto bosanskih franjevaca

Srebrenički Hrvati na mjestu nekadašnjeg franjevačkog samostana

Srebrenički Hrvati na mjestu nekadašnjeg franjevačkog samostana

Foto: Anto Pranjkić / HRT/snimka zaslona

U našoj javnosti je gotovo nepoznata činjenica kako na prostoru Istočne Bosne od Zvornika preko Bratunca do Srebrenice žive pripadnici hrvatskoga naroda okupljeni kroz rad rimokatoličke župe Presvetog Srca Isusova Zvornik-Srebrenica i Udruge građana "Klisa". 

Srebrenički Hrvati

Srebrenički Hrvati

Foto: Anto Pranjkić / HRT/snimka zaslona

Iako je prije rata u istočnoj Bosni živjelo oko 2 000 Hrvata rimokatolika, danas, 30 godina poslije, živi njih oko 120 u osamdesetak obitelji. Većinom u miješanim brakovima.


Ljubica Janjuš u Srebrenici neprekidno živi 25 godina. Od dolaska na to područje 1997. godine s obitelji obitava u gradu koji danas, prema nekim procjenama, ima oko petnaest tisuća stanovnika. Gospođa Ljubica ističe kako je njezina obitelj navikla na ovakvu situaciju: - Nama je lijepo. Ja ne radim. U kući sam i imam dva radnika. Ispratim ih na posao, pa opet dočekam kad dođu s posla. Imam komšinicu muslimanku. Svaki dan pijemo kavu. Jedan dan kod mene,drugi kod nje. Kad je lijepo vrijeme, tu je Guber. Prošetamo. Družimo se. Nema nikakvih problema.


U obližnjem Bratuncu živi i umirovljena učiteljica Ljubica Lončarević, rođena u Bosanskom Brodu. Udala se, kaže, za liječnika, koji je dobio posao u poznatom prijeratnom lječilištu Guber, a kad je ljubav u pitanju pravila nema pa je prvim slovima učila djecu u Srebrenici, a ne u svom Brodu. Kaže kako život nije lagan, ali..: - Uglavnom živimo od mirovine, jer se radi o starijoj populaciji. Ja sam radila 40 godina u prosvjeti i sad živim od penzije. Penzije se povećavaju, ali se povećavaju i cijene pa smo uvijek na istom. Uglavnom, životari se.


Prema riječima župnika Župe Presvetog Srca Isusova Zvornik-Srebrenica fra Franje Ninića koja okuplja vjernike u Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici i obližnjim selima struktura ove župne zajednice je zanimljiva: - Sastoji se od onih autohtonih te onih koji su doselili prije 90-tih prošlog stoljeća do onih koji su to učinili nakon rata. Imamo nekoliko pojedinaca iz Dalmacije, i muških i ženskih, gospodin Ivek i gospođa Jadranka, na primjer, - napominje fra Franjo i objašnjava nam kako je nekada u 13. stoljeću Srebrenica bila stolno mjesto bosanskih franjevaca. Prema njegovim riječima oni su na te prostore došli na poziv dubrovačkih trgovaca i rudara katolika koji su na tom prostoru bili iznimno rasprostranjeni i njima je trebala pastoralna briga.Franjevci su došli iz Italije s namjerom da pastoralno prate upravo te katolike te su osnovali svoje prve kuće i nastambe.


 O tomu svjedoče o iskopani pa rekonstruirani samostanski temelji, koji su živi svjedok da je život katoličke zajednice u Srebrenici bio iznimno bogat.


-Inače, cijela franjevačka provincija i danas nosi ime Bosna Srebrena. Nekada se zvala Bosna Srebrenička. Franjevci s ovim mjestom nemaju samo semantičku, nego stvarnu životnu vezu. 2006. godine arheolozi su iskopali zidine crkve Blažene djevice Marije i samostana iz 13. stoljeća, a potom su izgradili novu malu kapelu koju vjernici ovdje zovu svojom katedralom, a često ovdje dolaze i turisti – kaže fra Franjo, dok gospođa Janjuš napominje kako je mala novoizgrađena kapela posljednjih godina mjesto koje privlači mnogobrojne turiste.


- Pošto ja imam ključ, dođem, otvorim. Obiđu. Slikaju. Pogledaju. Već sad malo manje, kako je ova korona - ističe Ljubica, dok njena imenjakinja, umirovljena učiteljica Ljubica Lončarević objašnjava kako se ukazala potreba za osnivanjem udruge Hrvata katolika u Srebrenici pa su istu i osnovali te joj dali povijesno ime "Klisa", a ističe kako su članovi udruge predstavnici i drugih konfesija.


- Udruga "Klisa" je osnovana s ciljem da se očuva ovaj lokalitet, da se vrati zemljište u posjed Crkve, Bosne Srebrene. Ova je udruga do sada imala niz kvalitetnih aktivnosti, od brojnih hodočašća, humanitarnih aktivnosti, a u zadnje vrijeme otvorena je i radionica "Klisa” koja proizvodi krunice. Materijal se nabavlja u Međugorju, a gotove krunice se besplatno dijele. Srebreničke krunice stigle su čak i do Mađarske, Hrvatske, Slovenije,...


Iako je Bosna i Hercegovina prilično neuređena zemlja, u kojoj su se u jednom trenutku života događale teške tragedije, a. najveća baš u Srebrenici, prema riječima župnika, odustajanja od Istočne Bosne nema. Nema odustajanja od katolika koji žive na ovom prostoru.


- Nema odustajanja ni od jednog pedlja ove zemlje na kojoj franjevci već 700 godina žive, u okviru župe Srca Isusova – zaključuje naš razgovor župnik Župe Presvetog Srca Isusova Zvornik-Srebrenica fra Franjo Ninić.


U cijeloj župi koja se proteže od Zvornika preko Bratunca do Srebrenice živi osamdesetak katoličkih obitelji, a zapravo radi se o ljudima s Drine koji čuvaju ljepotu svojega govora i izražaja, ali i ljepotu svjedočenja kršćanske vjere te kulturnog identiteta kojemu pripadaju.


Ulaz u Srebrenicu

Ulaz u Srebrenicu

Foto: Anto Pranjkić / HRT/snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!