Glas Hrvatske

07:32 / 24.02.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Grad Otok zaustavio iseljavanje

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Najmlađi hrvatski grad Otok, na istoku Slavonije, pronašao je način kako zaustaviti iseljavanje mladih. Otvaraju se pogoni u poslovnoj zoni u kojima pronalaze posao, a zapošljavaju se i zahvaljujući novcu iz gradskog proračuna koji je u posljednjih nekoliko godina peterostruko uvećan.

Grad isplaćuje plaću, a poslodavac uplaćuje - doprinose. - Plaća je redovna, dobra je. Kamo da idem? Imamo u svom gradu posao - kaže radnica u tvornici furnira u Otoku Ankica Trbljanić.

Ankica Trbljanić (Foto: screenshot/HRT)

Ankica Trbljanić (Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

U tvornici koja furnirom opskrbljuje cijelu Europsku uniju radi više od 160 Slavonaca. - Iznimno nam je drago zbog toga. Nastojat ćemo vratiti i druge naše mlade ljude koji su otišli trbuhom za kruhom - rekao je direktor tvornice Vladimir Bataković.

Poput Kristijana Bertića koji je otišao jer, kaže, nije imao izbora. - Čak sam išao u Vinkovce od radnje do radnje i tražio posao da me zaposle zbog djeteta i onda sam bio prisiljen da odem u Njemačku - kaže Kristijan.

No na svoju se otočku adresu vratio, zaposlio u tvornici furnira i nije, kaže, požalio: - Sve je drukčije. I novi život i sve više imam vremena provesti s djecom.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Pakirnica začina je i Lea zadržala u Otoku. Grad mu iz svojeg proračuna isplaćuje plaću. - S tim da ja dajem još 1000 kuna tako da djelatnici imaju 5 tisuća kuna plaću da budu zadovoljni, da ostanu tu - rekao je vlasnik OPG-a iz Otoka Tihomir Sotinac.

Slavonci više neće raditi za minimalce, poručio je i gradonačelnik Otoka Josip Šarić: - Onoga trenutka kad Slavonca dobro platimo, tog trenutka ne moramo razmišljati o tome da će odseljavati. 

Žitna polja i rodna sela računaju na njih. Za Kristijana dvojbe nema - on ostaje na selu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!