Glas Hrvatske

12:19 / 08.10.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Faroski kantaduri u Egiptu

Foto: kolaž screenshot/Facebook

Foto: kolaž screenshot/Facebook

Foto: - / -

Faroski kantaduri, pjevačko društvo koje njeguje tradiciju sakralnog i pučkog pjevanja Staroga Grada na otoku Hvaru, od 7. do 15. listopada predstaljaju Hrvatsku na Forumu "Here we pray" koji se održava u Egiptu.

Faroske kantadure kao predstavnike Hrvatske izabralo je Ministarstvo kulture Arapske Republike Egipat na prijedlog Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju hrvatskog Ministarstva kulture. Od država koje su se prijavile na natječaj egipatskog Ministarstva kulture izabrano je samo pet grupa koje će nastupiti na Forumu.  

Foto: screenshot/Facebook

Foto: screenshot/Facebook

Foto: - / -

Na Forumu će sudjelovati s predstavnicima Rumunjske, Gane, Alžira i Egipta, a izvest će tradicijske korizmene napjeve Staroga Grada i Vrbanja, pjesme iz poznatog koncerta "Za križen".

Autohtono hvarski

Faroski kantaduri nastoje prikazati dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara. Osnovani su s ciljem njegovanja, očuvanja i promicanja mjesne kulturne baštine, izvornog načina pjevanja dalmatinskih pjesama i crkvenih napjeva Velikoga tjedna. Posebno se ističu u izvođenju korizmenih napjeva iz Staroga Grada i Vrbanja u sklopu procesije Za križen, kao i napjeva Puče moj!, koji po mnogima spada u najbolje primjere pučke glazbene tradicije na jadranskoj obali.

Osim u Hrvatskoj, Kantaduri su gostovali i diljem svijeta, nastupali na vodećim festivalima stare i sakralne glazbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!