Glas Hrvatske

10:12 / 26.05.2023.

Autor: Tomislav Šikić

7. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Logo

Logo

Foto: Hrvatski dom u Montevideu / ustupljena fotografija

7. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike održat će se od 23. do 26. studenoga 2023. u urugvajskom glavnom gradu Montevideu. Organizator i domaćin je Hrvatski dom u Montevideu povodom obilježavanja 95. obljetnice rada. 


Hrvatski dom Montevideo

Hrvatski dom Montevideo

Foto: Glas Hrvatske / HRT

Glavni je cilj susreta je zbližavanje hrvatskih zajednica u Južnoj Americi s kulturnim, gospodarskim i državnim institucijama Republike Hrvatske te ojačanje veza koje nas spajaju.


Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 11. svibnja 2023. ovogodišnji susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Montevideu proglašen je projektom od strateškog interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čime je dodatno prepoznata njegova važnost.Susret će se odvijati tijekom četiri dana:


Četvrtak, 23. studenoga:


● Svečano otkrivanje spomenika na „Trgu grada Zagreba“ u Montevideu, rad hrvatskog akademskog kipara Vida Vučaka.

● Club Uruguay – Ciudad Vieja: Predstavljanje knjige „Meštrović u Urugvaju“, kronika izložbe slavnog hrvatskog kipara održane u Montevideu 1928. godine čiji je autor urugvajski kipar Ramón Cuadra Cantera.

● Club Uruguay – Ciudad Vieja: koktel dobrodošlice za uzvanike i goste.


Petak, 24. studenoga:


● Otvaranje i održavanje gospodarsko-trgovinske tribine uz sudjelovanje kompetentnih izlagača. Konferencijska dvorana, Hotel Radisson Montevideo. Predviđeni su nastupi do najviše 15 izlagača, koji se trebaju prethodno javiti Tajništvu 7. susreta: diaspora.croatamvd@gmail.com

● večera za uzvanike u prostorima Hrvatskog doma u Montevideu.


Subota, 25. studenoga:

● Otvaranje i održavanje kulturne tribine uz sudjelovanje kompetentnih izlagača. Tema rasprave je "Hrvatska dijaspora u Južnoj Americi u novom desetljeću: perspektive i izazovi”. Konferencijska dvorana, Hotel Radisson Montevideo. Predviđeni su nastupi do najviše 15 izlagača, predstavnika različitih kulturnih institucija u Južnoj Americi. Predstavnici institucija trebaju se prethodno javiti Tajništvu 7. susreta: diaspora.croatamvd@gmail.com

• Kulturni nastup Tamburaškog orkestra i plesne skupine Hrvatski dom iz Montevidea i udruge Jadran iz Buenos Airesa.

• Večera za uzvanike i goste uz latino glazbeni show.


Nedjelja, 26. studenoga:


● (fakultativno) Posjet Muzeju i parku Lussich, šumskom rezervatu koji je krajem XIX. stoljeća podigao Antonio Lussich, sin hrvatskog doseljenika i Bračanina Filipa Lukšića. Lokalitet se nalazi se u neposrednoj blizini prestižnog urugvajskog ljetovališta Punta del Este. Ručak i šetnje. Organizira:

Hrvatski Dom – Hogar Croata de Montevideo

diaspora.croatamvd@gmail.com ili na WhatsApp +5493412021771.


Podržavaju:

Vlada Republike Hrvatske. Središnji državni ured za Hrvate izvan

Republike Hrvatske

Hrvatska matica iseljenika, Zagreb

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici

Konzulat Republike Hrvatske u Istočnoj Republici Urugvaj

Gradska uprava Montevidea, općina C

Argentinsko-hrvatska gospodarska komora

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!