Glas Hrvatske

14:33 / 14.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

12. međunarodni književni susreti u Koljnofu

Koljnofski književni susreti 2021.

Koljnofski književni susreti 2021.

Foto: Franjo Pajrić / ustupljena fotografija

Koljnofski književni susreti planirani za prošlu godinu održani su od 6. do 11. srpnja u okviru tradicionalne manifestacije "Po staza naših starih 2021." Naime, zbog globalne pandemije COVID-19 planirani 12. međunarodni književni susreti u Koljnofu, koje organizira Matica hrvatska Šopron, Čakavska katedra Šopron, Udruge Hrvati i Zaklada „KUME“ Koljnof, nisu održani, kako su planirani u studenome 2020. godine, već su odgođeni za ovu godinu. 

Domaćin Koljnofskih književnih susreta je, kao i uvijek dr. Franjo Pajrić, a selektor i voditelj programa književnik Tomislav Marijan Bilosnić, koji je ove 12. Međunarodne koljnofske književne susrete odlučio posvetiti haiku poeziji i predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju. Posebni dio programa posvećen je  tragičnoj pogibiji Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu.


S hrvatske strane Susretima osobno i na daljinu sudjelovali su književnici, znanstvenici i umjetnici Mihael Štebih, Đurđa Vukelić Rožić, Lana Derkač, Sanja Knežević, Tomislav Maretić, Ernest Fišer, Davor Šalat, Vlatko Majić, Ante Tičić i Tomislav Marijan Bilosnić.


Uz književnike iz Hrvatske Koljnofskim susretima su se pridružili i hrvatski književnici s prostora Gradišća u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj. Na programu su bila gostovanja, predavanja, predstavljanja knjiga, i književni nastupi u Nardi, Bečkom Novom Mjestu, Čepregu, Šopronu i Koljnofu, Bratislavi i Sucha nad Parnou. S obzirom na nastalu situaciju 12. međunarodni književni susreti u Koljnofu bavili su se sadržajima tematskih predavanja, čitanja u prirodi i svečanim recitalima

U Nardi

U Nardi

Foto: Franjo Pajrić / ustupljena fotografija

Susreti su počeli u Nardi u utorak 6. srpnja popodne, gdje su se povorci Po staza naših starih 2021. pridružili i književnici Sanja Knežević iz Zadra i Tomislav Marjan Bilosnić iz Zemunika.


U programu, koji je na otvorenom gledalo stanovništvo tog malog sela na jugu mađarske strane Gradišća bile su haiku pjesme i predavanje o tom književnom žanru.


Nastupali su Šandor Horvat kao domaćin i moderator, Timea Horvat, Dr Robert Hajszan i gosti iz Hrvatske. Sljedeći dan u srijedu su pohodili Poljance i knjižnicu Vorištana, gdje su poklonili knjige i čitali pjesme te u Bečkom Novom Mjestu, gdje su održali mali literarni sastanak u jubilarnoj 350. godini martirija ispred bista Zrinskog i Frankopana. Na vijencu su citirali Zvanu Črnju, čakavca s jakim stihom iz pjesme Križ. Domaćin je bio dr Herbert Gassenr, književnik i pisac. Potom su otišli na brdo iznad Cogrštofa, gdje su uz domaćicu Anu Šoretić, pjesnikinju i proznu književnicu upoznali okolicu i nekoliko lijepih odlomaka iz njezina opusa.


U četvrtak su bili nazočni u kapeli Janković u Čepregu, gdje je Tomislav Marjan Bilosnić čitao iz svojih izabranih dijela Molitve.


U petak u Koljnofu po povorki Po staza naših starih u Levandi imai su književnu večer, gdje im se pridružila pjesnikinja Dorothea Zeichmann, koja im je poklonila najnovija izdanja i čitala poeziju. Uz glazbeno oblikovanje Koljnofskih tamburaša i pjesama virtualno prisutnih književnika, koji su spomenuti gore u najavi susreta i tekstu, družili su se do kasno u noć.


U petak je stigla tužna vijest, da zbog naglih promjena propisa u Slovačkoj neće moći nastaviti putovanje, pa su promijenili plan, i prvo otišli u prastaru crkvu Lébénya, gdje su održali čitanja vjerskog karaktera, Molitve T.M. Bilosnića i pomolili se. Putovanje su simbolično završili na grobu Mate Meršića Miloradića u Kemlji uz pjesmu Tina Ujevića, kojem je ove godine 160. obljetnica rođenja. Na taj su način simbolično povezali Vrgorac-Frakanavu-Zagreb i Kemlju. Otpjevali su himnu "Hrvat mi je otac" i uz pozdrave iz Mošonskog Dunaja sunarodnjacima u Slovačkoj i Češkoj završili odgođene književne susrete iz 2020. godine.


Zbog već sada najavljenih mjera za listopad, dogovorili su se da ćemo ovogodišnje susrete održati između 26. i 29. kolovoza. Bit će opet simbolike, jer je 29. kolovoza vjerski praznik Glavosjeka, a u Šopronu je jedina viteška crkva još u funkciji posvećena Ivanu Krstitelju.


(Franjo Pajrić)


Kemlja

Kemlja

Foto: Franjo Pajrić / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!